Útok Íránu je hrozba i pro Egypt. Některá letoviska nejsou bezpečná, říká expert

Do odvetného útoku na Izrael, který by podle některých zemí mohl nastat už v nadcházejících hodinách, by se vedle Íránu mohli zapojit i jeho spojenci, jako například teroristická skupina Hizballáh. Ta podle vedoucího centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha Oldřich Bureše začala po poslední válce s Izraelem v roce 2006 hromadit balistické střely.

Na skladech může mít Hizballáh dle různých odhadů 100 až 150 tisíc balistických střel. Pokud by vysílala asi 3 000 až 4 500 střel denně, má munice na měsíc. Hrozí tak přehlcení izraelské obrany. Další rakety by mohly vyslat jemenští Hútíové, kteří už nyní ostřelují lodě na obchodní trase přes Suez.

Problémem je to i pro Egypt. "Nedomnívám se, že ten útok z Íránu samotného směřoval až tak daleko, byť to samozřejmě nemůžete vyloučit. Zrovna tak nevíme, pokud by skutečně Hizballáh masivně začal střílet na celé území Izraele, zda by nějaká raketa nedopadla i na to egyptské území. Turistické resorty, které jsou blízko Sinajského poloostrova, tak v nejsou doporučovány nebo vnímány jako příliš bezpečné," upozornil Bureš ve vysílání TN Live.

[chooze:article;value:568053]

​Střely používané Húsíji nebo Hizballáhem nejsou obecně považovány za příliš spolehlivé. "Některé ty rakety, zejména od těch proxy aktérů, ať už jsou to Hizballáh nebo šíitské milice, nejsou tak úplně přesně naváděnými střelami," dodal Bureš.

Egypt je turistickou jedničkou pro Čechy, kteří cestují sólo. U českých cestovních kanceláří patří Egypt obyčejně do první desítky nebo i první pětky nejoblíbenějších destinací. Lidé často míří například do Hurghady či Marsy Alam. Ani jedno z těchto míst ale neleží na Sinajském poloostrově a bližší Hurgáda je od izraelských hranic vzdálená asi 270 kilometrů.

Sinajský poloostrov:

Na celý rozhovor s Ondřejem Burešem se můžete podívat níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.