Úřad zakázal vývoz důležitého léku. Hrozilo, že ho bude v Česku málo

Ministerstvo zdravotnictví v minulých dnech rozhodlo zařadit lék Coaxil 30 na seznam léčivých přípravků, jejichž rozšiřování do zahraničí mají distributoři povinnost hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho vývoz totiž v poslední době výrazně vzrostl.   

"V posledních měsících výrazně narostl vývoz léčivého přípravku COAXIL 30, který je v České republice velmi levný z důvodu nízké úhrady," uvedl SÚKL na svých stránkách s odvoláním na informace zástupce držitele rozhodnutí o registraci, společnosti Servier s. r. o., Praha.

[chooze:article;value:567566]

Distributor upozornil na to, že v případě výpadku tohoto přípravku se může stát, že nebudou pokryty potřeby pacientů v Česku. "Ústav na základě dostupných skutečností došel k závěru, že aktuální zásoba léčivého přípravku Coaxil 30 již dostatečně nepokrývá aktuální potřeby pacientů v České republice. Léčivý přípravek je nenahraditelný pro poskytování zdravotních služeb," upřesnil v polovině července SÚKL.

Proti tomuto kroku se ohradila Asociace evropských distributorů léčiv (AEDL). Zdůraznila, že nedostatek zmíněného léku je možné nahradit jiným, větším balením stejnojmenného přípravku. 

Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv by plné obnovení dodávek léku Coaxil 30 na trh v České republice mělo být v polovině letošního září.

Léky na předpis online: Vyvolává to zmatky a přijdeme o práci, vadí lékárníkům (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.