Svět se obává totální války. Vyhněte se Blízkému východu, varoval Írán piloty

Upozornění pilotům vydal Írán nedlouho poté, co americký ministr zahraničí Anthony Blinken uvedl v telefonickém hovoru se členy G7, že se Teherán v rozmezí 24 a 48 hodin pokusí na Izrael zaútočit.

Situace na Blízkém východě zůstává velmi nestabilní a obě strany se připravují na možné eskalace. Dle portálu Wion zástupci Teheránu uvedli, že mají "zákonné právo" reagovat na atentát na vůdce Hamásu Ismáíla Haníju, jenž je připisován Izraeli.

[chooze:article;value:568053]

"Nikdo nemá právo pochybovat o zákonném právu Íránu potrestat sionistický režim," citoval Wion mluvčího íránského ministerstva zahraničí Násira Kanáního, jenž zároveň doplnil, že Írán neusiluje o zhoršování napětí v regionu.

The Wall Steet Journal uvádí, že Izrael je připraven útokům Teheránu čelit a okamžitě na ně odpovědět. Spojené státy americké jsou pak připraveny Izraeli v jeho obraně pomoci, ačkoliv Anthony Blinken uvedl, že se USA primárně budou snažit o uklidnění situace. To zahrnuje pokus o omezení útoků na Izrael a zároveň omezení reakcí Tel Avivu.

[chooze:article;value:567887]

"Je potřeba vyvinout na Írán a Hizballáh diplomatický tlak. Jedná se o nejlepší šanci, jak zabránit totální válce," citoval Blinkena portál Axios.

Opatření ohledně nebezpečá ve vzdušném prostoru nad Blízkým východem učinily některé aerolinky, jako je Lufthansa či AirFrance, které pozastavily své lety do libanonského Bejrútu i izraelského Tel Avivu.

Země v blízkém sousedství Izraele pak varují své obyvatele, že konflikt může vypuknout v řádu hodin. Dvacítka zemí navíc žádá své občany, aby opustili sousední Libanon, více si přečtěte v tomto článku na TN.cz. Mezi nimi jsou třeba USA, Rusko, Velká Británie, Francie, Itálie, ale také Turecko a Japonsko.

Podle analytika Oldřicha Bureše by Hizballáh mohl proti Izraeli použít desetitisíce raket. Podívejte se na rozhovor pro TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.