Prodejci ovoce mají zákeřnou praktiku. Lidé při nákupu výrazně přeplácejí

Jestli kupujete ovoce nebo jiné sypké zboží od stánkařů či jiných drobných prodejců, měli byste se mít na pozoru. Někteří totiž nedodržují pravidla a třeba borůvky nebo maliny prodávají na objem. To je přitom v rozporu s předpisy.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela v minulosti množství podnětů spotřebitelů na praxi některých prodejců. Spotřebitelé poukazovali na rozdíl v objemu zboží při nákupu a po přinesení domů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Někteří prý zaregistrovali i pětinový rozdíl.

[chooze:article;value:564576]

"Vzhledem k jejich povaze nelze výrobky, jako jsou lesní plody, maliny či jahody, suché plody, oříšky a podobně, prodávat na objem. Není zaručeno, že měrná jednotka, například 1 litr, bude vždy obsahovat stejné množství výrobku," popsal pro TN.cz mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) František Kotrba.

"Pokud nasypete takovéto výrobky do odměrné nádoby, významnou roli bude vždy hrát tvar nádoby, tvar plodů, to, jak je obsah nádoby stlačen či upěchován a podobně. Tedy pokaždé se do nádoby stejného objemu fakticky vejde jiné množství výrobku, a tudíž spotřebitel nemá jistotu, jak velké množství výrobku získá," vysvětloval Kotrba.

Podle něj za prodej na objem hrozí stánkařům i postihy, protože ho lze vnímat jako porušení zákona o ochraně spotřebitele a o cenách. Cílem je, aby zákazník dostal jasnou informaci, kolik zboží dostane za stanovenou cenu.

[chooze:article;value:552601]

U stánkařů pak ČOI eviduje i další přestupky. Vloni například zjistila pochybění až u dvou třetin zkontrolovaných stánků kolem hlavních silnic. "Nejčastěji šlo o nevydání dokladu o zakoupení na žádost spotřebitele, používání měřidel s nejasným úředním ověřením nebo neschváleného typu, neinformování o ceně či nesprávné účtování, kdy inspektoři zjistili předražení až o 180 korun v neprospěch spotřebitele," uvedl Kotrba.

Svá práva si přitom zákazníci mohou mnohdy ohlídat i sami. Prodávající mají povinnost:

  • prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů
  • prodávat výrobky v předepsané, schválené nebo obvyklé jakosti
  • spotřebitele řádně seznámit s cenou a ceny při prodeji správně účtovat
  • při prodeji používat úředně ověřená měřidla
  • na žádost spotřebitele vydat doklad o zakoupení výrobku s uvedením data prodeje, cenou, informací, o jaký výrobek se jedná, a identifikačními údaji prodávajícího

Hygienici na Vysočině vyrazili na kontrolu stánkařů. Narazili na řadu pochybení (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.