Platy státních zaměstnanců mají vzrůst. Bude to na dluh, říká ekonom

Zvýšení platů pro zhruba 360 tisíc lidí by státní rozpočet vyšlo na čtyři a půl nebo na šest a půl miliardy korun. Národní ekonomická rada vlády ale upozorňuje, že to nepůjde bez zadlužení nebo zvýšení daní.

"Některé daně se zvedly, všichni jsme to zažili. Někde se škrtly některé výdaje, takže se udělal nějaký takový mix v minulém roce, ale teď už se tolik do daní nechce sahat," popsal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal.

[chooze:article;value:567544]

​"Přiznejme si, blíží se volby. Některé teď byly, takže v takových situacích vlády úplně nechtějí škrtat některá pracovní místa a zároveň třeba zvyšovat daně, takže většinou se to dělá na dluh. Což je otázka, jestli si to můžeme dovolit," pokračoval.

NERV zároveň doporučuje přezkoumat, jestli úřady a instituce pracují dostatečně efektivně. I tam by se prý daly najít další úspory.

"Teď řeknu jeden příklad za všechny. My si myslíme, že policisté neberou tolik peněz, kolik by asi brát mohli. Pojďme se ale podívat, jak je možné, že jich je více, než jich bylo před deseti lety a zároveň jich vidíme méně v ulicích. Jestli nám zkrátka někde nabobtnala nějaká byrokracie," dodal Stroukal.

[chooze:article;value:567628]

​Kvůli platům veřejná sféra nemůže té soukromé konkurovat. Najít zájemce o volná pracovní místa ve státním sektoru je podle personalistů čím dál složitější.

"Veřejná sféra výrazně propadá, má opravdu výrazně větší potíž ty lidi oslovovat a nacházet," vysvětlil personalista a analytik pracovního trhu Alma Career Tomáš Ervín Dombrovský. Návrh na růst platů je teď v meziresortním připomínkovém řízení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.