Oceánský proud zásadní pro Evropu se hroutí. Vědci poprvé určili, kdy se to má stát

Atlantická meridionální cirkulace se hroutí. Úplný kolaps, který by naprosto změnil klima i počasí ve světě a hlavně v Evropě, má přijít v příštích desítkách let. Zjistili to vědci ve studii, která prošla recenzním řízení, ale nevyšla v žádném vědeckém časopisu, informoval web IntelliNews.

Podle modelu se totiž oceánský proud zhroutí mezi lety 2037 a 2064. Vědci zároveň upozorňují, že pravděpodobně kolaps přijde už do roku 2050. "Je to vážně znepokojující," řekl CNN spoluautor studie René van Westen.

Budou totiž podle něj nadále pokračovat vlivy klimatické změny, které způsobují vlny veder, sucho a záplavy. "Když k tomu navíc přijde zhroucení atlantické meridionální cirkulace, klima to ještě více zkreslí," doplnil.

[chooze:article;value:566139]

Tento oceánský proud totiž táhne teplou vodu z jižní hemisféry k severní. Díky tomuto mechanismu se jižní nepřehřívá a severní nezamrzne. 

Pokud by se zhroutil, teploty v Evropě by prudce spadly a za sto let by se led ze severního pólu dostal až na jih Anglie. "Je to velké nebezpečí a musíme dělat vše, abychom tomu zabránili," prohlásil oceánograf Stefan Rahmstorf, který se výzkumu neúčastnil.

Atlantická meridionální cirkulace se podle něj dříve příliš nezkoumala a možnost jejího kolapsu se brala jako minimální. "Nyní existuje pět studií, které naznačují, že by k tomu mohlo dojít ještě v tomto století, nebo dokonce před polovinou století," upozornil. "Můj celkový odhad je, že riziko, že v tomto století překročíme bod zvratu, je pravděpodobně ještě větší než 50 procent," dodal.

Klimatolog Vojtěch Kotecký popsal, jakým směrem se oteplování ubírá (24/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.