Inspekce upozorňuje na pálivé chipsy. Mohou poškodit zdraví

[chooze:gallery;value:36894]

Na výrobek HOT CHIP CHALLENGE (NEW RECIPE) s číslem šarže 14-03-2025 upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prostřednictvím svého webu Potraviny na pranýři.

Problémem u chipsů je vysoká hodnota kapsaicinoidů, tedy látek, které jsou zodpovědné za pálivost jídel. "Jejich obsah již není možné považovat za bezpečný, výrobek tedy byl vyhodnocen jako zdraví škodlivý," uvedli zástupci SZPI.

[chooze:article;value:556614]

Firma HOT-CHIP s.r.o. sídlící v Ostravě vyrábí chipsy s vysokým obsahem kapsaicinu. Používá papričku Carolina Reaper, která je považována za nejpálivější na světě. "Produkt HOT-CHIP Challenge je zcela přírodní/rostlinný a jeho původním záměrem bylo ukázat lidem pálivost, jakých chilli papričky mohou dosáhnout. Tyto chilli papričky jsou bezpečné ke konzumaci, schválené EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a jsou bezpečně denně konzumovány lidmi po celém světě," uvedl pro TN.cz jednatel společnosti Ondřej Šodek.

"V aktuální době neexistuje legislativa omezující obsah kapsaicinu v produktech a vývoj produktu se opíral o dokument BfR (Německý úřad pro hodnocení rizik v potravinách), který udával hodnotu 6000 mg/kg kapsaicinu za bezpečnou pro lidskou spotřebu. Díky vysoké popularitě produktu v zahraniční došlo německým úřadem BfR k přehodnocení rizik a doporučována hladina obsahu kapsaicinu se snížila, kvůli čemuž byl náš produkt (HOT-CHIP Challenge – červený) označen jako zdraví škodlivý," doplnil Šodek.

[chooze:article;value:561051]

Na základě této zprávy se společnost rozhodla vyvinout novou verzi tohoto produktu, která již normy splňuje. "Od konce roku 2023 jsme v pravidelném kontaktu se SZPI a Státním zdravotním ústavem (SZU) ohledně upřesnění nových bezpečných hodnot kapsaicinu v potravinách a vyvinuli jsme novou verzi produktu HOT-CHIP Challenge (fialová), upravenou dle nového SZU doporučení," upřesnil Ondřej Šodek.

Snědli byste to? Toto jídlo vám uteče z talíře a může i zabít (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.