Ekonomika se vzmáhá. Tržby obchodníků rostou, lidé utrácí za kosmetiku

Potraviny, pohonné hmoty nebo drogerie. Češi utrácí poslední půlrok stále více. Zvýšené tržby pocítili i drobní prodejci. Zákazníci přibývají například Haně Barochové, která provozuje v Sokolově obchod se smíšeným zbožím. "Lidi se vrací do malých obchodů. Pomalu to jde, ale aspoň trošku," shrnula obchodnice Hana Barochová.

I ona pozoruje, že největší zájem je o kosmetiku. "Normálně o klasickou drogerii, zahrádkářské potřeby, teď je sezona. Zahrada, různý postřiky, hnojiva," vyjmenovala.

"Je to dáno dobrými ekonomickými výsledky, kterými jsou především nízká míra inflace a růst reálných mezd. Tyto dva faktory přispívají k tomu, že se zvyšuje spotřeba domácností," objasnil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:567454]

​Nejvíce se meziročně zvýšily tržby obchodům s kosmetickým zbožím a toaletními potřebami. Následovaly obchody s léky a zdravotnickým vybavením. Lépe si vedly i obchody s počítači a telefony, stejně jako ty s oděvy a obuví. Internetové a zásilkové obchody si ale vedly ještě lépe než ty kamenné.

"Naopak komodity, jako jsou výrobky pro domácnost nebo třeba pro kulturu, sport a rekreaci, tam dochází k poklesu tržeb," porovnal Studnička.

Podle ekonomů by měl podobný scénář pokračovat i nadále. Celoroční růst maloobchodních tržeb by se měl pohybovat okolo čtyř procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.