Africká země bouchla do stolu. Rázný krok kvůli pomoci Ukrajiny povstalcům

Rozhodnutí přerušit diplomatické vztahy s Ukrajinou přišlo ze strany malijské vlády v neděli. "Přechodná vláda Republiky Mali odsuzuje nepřátelství ukrajinských orgánů, které nedodržují, že Mali vždy vyzývalo k mírovému urovnání krize mezi Ruskou federací a Ukrajinou," uvedl v prohlášení mluvčí vlády Abdoulaye Maiga, píše CNN.

Má jít o reakci na pomoc, kterou údajně Ukrajinci minulý týden poskytli malijským povstalcům při útoku na tamější armádu a jednotky Wagnerovy skupiny. Podle představitele ukrajinské kontrarozvědky (SBU) Andrije Jusova "povstalci obdrželi potřebné informace, které umožnily úspěšnou vojenskou operaci proti ruským válečným zločincům".

[chooze:article;value:567603]

​​Skupina povstalců vedená oddíly Tuaregů měla malijské a wagnerovské jednotky přepadnout poblíž města Tinzaouaten, odkud se měly stahovat a čekat na posily. Zatím se neví, kolik vojáků přesně zemřelo, ale podle BBC má být mrtvých wagnerovců mezi 20 a 80. Na videích z místa šířených na sociálních sítích jsou vidět mrtví bílí muži spolu s malijskými vojáky kolem zničených vozidel, jak píše agentura AP.

Maiga útok označil za zbabělý, zrádný a barbarský. Přerušení diplomatických vztahů s Ukrajinou má přijít okamžitě.

V Mali proběhly v letech 2020 a 2021 dva vojenské převraty a zemi vede přechodná vláda, která nejprve slibovala uspořádat volby, následně je ale odložila. Wagnerovci v africké zemi působí od roku 2021, oficiálně ale jen cvičí tamější vojenské síly.

[chooze:article;value:567211]

Vojenské aktivity v Africe jsou pro Rusko důležitým zdrojem příjmů. Wagnerovci operují i v dalších zemích jako je Burkina Faso nebo Niger a podporují tamější vojenské junty. Rusové se tam dostávají i k nerostným zdrojům, což pomáhá financovat třeba válku na Ukrajině.

U Moskvy vloni spadlo letadlo Wagnerovy skupiny. Měl tam být i Prigožin (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.