Na podzim nás čekají extrémy. První předpovědi už odhalují i začátek zimy

"Extrémní vedra, která v červnu i červenci ovládla jihovýchodní Evropu, budou pokračovat po zbytek léta a pravděpodobně i na podzim," uvedla meteoroložka Olivia Birchová. V severozápadní Evropě bude podle ní vlny veder střídat chladnější a vlhčí počasí, píše web Bloomberg.

Služba Copernicus Climate Change Service informovala, že v červenci byla zaznamenána nejvyšší průměrná teplota na Zemi. Teplotní rekordy ale mohou podle meteorologů padat i nadále. Ve srovnání s klimatologickým průměrem let 1993 až 2016 by měl být totiž srpen nadprůměrně teplý.

Extrémní teploty už na celém kontinentu poškodily úrodu a na jihu Evropy způsobily masivní požáry. S těmi aktuálně bojuje Chorvatsko, ale podle odborníků hrozí jejich vznik i ve Španělsku, Itálii nebo Francii.

[chooze:article;value:567378]

Vysoké teploty by navíc mohly vydržet až do října, píše portál Weather.com. Zatímco v září by se mohly šplhat až ke tropických 30 stupňům Celsia, v říjnu by se měly pohybovat maximálně do 25 stupňů.

Z aktuálních předpovědí vyplývá, že teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný bude i listopad a prosinec. Bílých Vánoc se tak pravděpodobně nedočkáme ani letos.  

Jaké počasí nás čeká v srpnu? Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.