Lastury i hadi nebo kly. Suvenýry z dovolené vás mohou dostat do problémů

Letní sezóna je v plném proudu a kdo by si nechtěl z krásné dovolené přivézt nějakou malou vzpomínku. Jenže ne všechno, co na dovolené najdete nebo koupíte, můžete vozit domů.

"Nejčastěji v letošní sezoně byly dováženy přípravky s kobratoxem, což je vlastně jed z kobry královské," upozorňuje Karolína Soukupová z Celního úřadu Praha-Ruzyně.

[chooze:article;value:374092]

​Jde o silný a v Evropské unii zakázaný přípravek na tlumení bolesti. "Je spolu i s další spoustou živočichů a rostlin zahrnut v úmluvě CITES, což je dohoda o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin," dodává Soukupová.

Například jedna cestující se musela podrobit celní kontrole, protože si ze Srí Lanky přivezla exotické ovoce. Turisté by si měli dopředu zjistit, co si z destinace mohou odvézt. Svá pravidla mají i mušle, kamínky, nebo písek. Některé země mají třeba naprosto zakázaný vývoz. Oblíbeným suvenýrem jsou třeba i motýli.

"Měli jsme velký problém při odletu ze Zanzibaru s velkými mušlemi, které tam prodávají úplně běžně na plážích. Je úplně jedno, jestli je koupíte v oficiálním obchodě, nebo je koupíte na trhu," upozorňuje Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

[chooze:article;value:565213]

​Zakázané suvenýry obvykle jen těžko uniknou psům, kteří jsou speciálně vycvičeni na různé typy zboží. "V České republice jsou nezákonně dovozené exempláře po příletu zabaveny a za jejich dovoz může být uložena pokuta ve výši od několika tisíc až do jednoho a půl milionu korun," uvádí Miriam Loužecká z České inspekce životního prostředí.

O bizarních a kuriózních záchytech by celníci mohli vyprávět dlouho. Svůj šatník chtěli někteří cestující v minulosti obohatit třeba o sako z kůže kobry, boty z krokodýlí kůže i s očima či hadí střevíčky s kabelkou. Jako suvenýr měla sloužit i vypreparovaná želva. Celní kontrolou neprošel ani koberec z medvěda. Oblíbení jsou rovněž všemožní živočichové naložení v alkoholu.

Mezi zabaveným zbožím dlouhodobě vedou korály a velké lastury. Anebo výrobky z nich, jako například efektní lampička dovezená z Vietnamu. Odrazujícím příkladem je už řadu let na pražském letišti hlava krokodýla, která přicestovala ukryta v kufru. A někdy se najdou i živá zvířata.

"Nedávno jsme řešili poměrně rozsáhlý případ, kdy bylo v kufru, který se vrátil z Tel Avivu, kde byl cestující zadržen, 63 hadů, pět gekonů a čtyři želvy," říká Igor Lenský z Celního úřad Praha Ruzyně.

Většina zvířat našla nový domov v expozicích zoologický zahrad. Nejcennější, ale i nejpřísněji trestané jsou nosorožčí a sloní kly. Dva kousky mají hodnotu na černém trhu okolo dvou milionů korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.