Vzácný úkaz: Lidé v Polsku natočili delfína. Snad co nejdřív odplave, doufá odborník

Video delfína, který si vesele plave hned vedle lodi, zveřejnili na facebooku jachtaři z jachtařské školy MatSail. Ty delfín překvapil, když se s jachtou plavili v Gdaňském zálivu na severu Polska. A pozorovali ho hned několik minut.

Podle expertů se jedná o extrémně vzácný úkaz. Jak připomíná web Polstat News, delfíni se obvykle vyskytují v pobřežních vodách Atlantského a Tichého oceánu, Baltské moře pro ně není dost slané. To, že se delfín obecný u Polska objevil, proto podle portálu Polskie Radio 24 odborníky znepokojuje.

"Delfíni jsou všudypřítomní, zvědaví a společenští. Jsou to také velmi inteligentní zvířata a umí si spojovat fakta. Mají epizodickou paměť. Takže pokud jim člověk šlápne na ploutev, zapamatují si to," vysvětlil v rozhovoru pro Rádio Gdaňsk biolog Tomasz Kijewski.

[chooze:article;value:567722]

Dodal také, že delfín ze zveřejněného video je podle něj v pořádku. "Tento delfín vypadá dobře, nezdá se, že by byl nemocný," řekl.

I přesto ale doufá, že se zvíře vrátí do oceánu. "Baltské moře pro něj není dost slané. To může mít vliv na funkci ledvin. A proto bych si přál, aby si co nejdříve našel cestu zpět. Pokud ale není nemocný, tak je velká šance, že se mu to podaří," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.