Srovnání trhů v Polsku a Česku: V každé zemi najdete něco jiného

Na tržnici v Sieniawce jsou ceny v korunách, nápisy v češtině. Tou se tam i domluvíte. Poláci se snaží překvapovat velikostí prodávaných plodů. 

Podle prodavačky Češi jezdí na polské tržnice za nízkými cenami. Kilogram nových brambor koupíte za 15 korun. Taky jich prodají denně přes dva metráky. A rajčata na tržnici ve Zhořelci koupíte v přepočtu za 36 korun kilo.

Krásného česneku koupíte kilo za 180 korun. "V Čechách tohle neseženete," pochvaluje si nakupující. "Nejvíce kupují kyselé okurky, máme tři různé nálevy. A pak papriky plněné kořeněným zelím," popsala prodávající.

[chooze:article;value:566790]

To na Zelný trh v Brně lidé jezdí nejčastěji za čerstvostí a českými výpěstky. Kilo brambor nakoupíte za 20 korun a pocházejí od moravských zemědělců. "Syn prodává tady na trhu, já to dělám na poli," popsala jedna z prodavaček.

Cenovým hitem jsou přerostlé okurky nakladačky. Kilo za 15 korun. Hrozny, ostružiny jsou dovezeny z Maďarska. Jahody pocházejí z Německa. Proto je vždy lepší se na původ prodávaných plodin raději zeptat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.