Spojené státy o atentátu na Trumpa moc neví. Stále neznají motiv střelce

Ani členové Tajné služby, ani Trumpova soukromá ochranka o útočníkovi na nedaleké střeše nevěděli až do momentu, kdy se ozval výstřel. "V 18:11 kontaktoval člen Trumpovy ochranky svůj protějšek v Pittsburghu, aby se zeptal na aktuální informace z vysílačky, že v blízkosti perimetru existuje problém, který místní orgány zkoumají," popsal Rowe.

Jenže to už bylo pozdě. Podle Rowa komunikace mezi jeho lidmi a místní policií selhala. Tajná služba střechu nehlídala a nevyužila ani dron, který jim místní sbor údajně nabízel. Během tiskové konference Rowe přiznával jednu chybu za druhou, kdo ponese za selhání zodpovědnost, ale říci nedokázal.

"Pokud vyšetřování odhalí porušení zásad ze strany personálu Tajné služby, budou tito jednotlivci hnáni k odpovědnosti a budou se zodpovídat našemu spravedlivému a důkladnému disciplinárnímu řízení," vzkázal Rowe.

[chooze:article;value:567113]

Vyšetřování tak dál probíhá uvnitř organizace, v americkém Kongresu i v útočníkově okolí. Svědectví by měl brzy podat i sám Trump, mezitím se ale naplno věnuje kampani, od názorů, že mu atentát dodá potřebnou publicitu k vítězství v letošních volbách, americká média i experti pomalu upustili.

"Ukázalo se, že, právě asi proto, že Donaldu Trumpovi se vlastně nic nestalo, to mělo efekt prakticky nulový. Obzvlášť v momentě, kdy Joe Biden odstoupil, týden na to získala Kamala Harris obrovský entusiasmus do Demokratické strany," vysvětlil amerikanista Jan Beneš.

Exprezident Donald Trump řekl, že se na místo činu do Butleru v Pensylvánii vrátí a uspořádá tam další předvolební shromáždění. Zatím ale není jasné kdy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.