Ruští opozičníci chtějí po výměně zpět domů. Skončíte jako Navalnyj, varovali je

Moment plný emocí přímo v Oválné pracovně, lidé propuštění z ruského zajetí včetně reportéra deníku Wall Street Journal Evana Gershkoviche nebo rusko-americké novinářky dříve žijící v Česku Alsu Kurmaševové poprvé telefonují s rodinou.

Tři z nich musí nejdříve strávit několik dní v texaské vojenské nemocnici, kde jim v rámci speciálního programu pomohou s návratem do běžného života. Pro některé to byly celé měsíce od doby, co naposledy slyšeli hlas svých milovaných.

[chooze:article;value:567718]

​"Ještě před dvěma dny jsem ležel na podlaze moskevského vězení a před týdnem na samotce na Sibiři. Tu noc, kdy mě vezli ze Sibiře do Moskvy, jsem si byl jistý, že mě tam vezou, protože mě chtějí popravit. Ve vězení jsem strávil dva roky a čtyři měsíce. Během této doby mi dovolili zatelefonovat svým třem dětem dvakrát a ženě jednou," uvádí ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza.

Pro některé je ale nově nabitá svoboda hořkosladká. Mezi 16 vězni propuštěnými z ruského vězení je i několik disidentů. O výměně téměř až do poslední chvíle prý vůbec netušili.

"Nikdo se nás na souhlas neptal. Vytáhli nás z vězení, naložili do autobusu, naložili do letadla a poslali do Ankary. Článek 61 ruské ústavy zakazuje vyhoštění občanů Ruské federace ze země bez jejich souhlasu," upozorňuje Kara-Murza.

[chooze:article;value:567542]

​V podobném duchu promluvil i další ruský opoziční politik Ilja Jašin. "Vnímám to jako nezákonnou deportaci z Ruska proti mé vůli. A řeknu vám to upřímně, ze všeho nejvíc chci jet domů. První touha, když jsem se ocitl v Ankaře a pak v Německu, byla okamžitě jít na letiště, vzít si letenku a vrátit se do Ruska," říká Jašin. Návrat do vlasti by ale zřejmě pro 41letého ruského opozičníka nedopadl dobře.

"Můj strážný ze speciální jednotky FSB mi na rozloučenou řekl, že se samozřejmě můžu vrátit do Ruska, stejně jako Navalnyj, ale budu zatčen jako on a skončím jako on. A dal mi jasně najevo, že můj návrat by ukončil v dohledné době jakékoli výměny politických vězňů," uvedl Jašin.

Do Ruska se mezitím vrátilo z několika zemí osm vězňů. Mezi nimi i Arťem Dulcev s manželkou, kteří byli ve Slovinsku odsouzeni za špionáž. V zemi se vydávali za Argentince a o této identitě přesvědčili i své dvě děti.

Jedenáctiletá Sofie a osmiletý Gabriel tak neumí ani slovo rusky a o tom, že jsou Rusové, se dozvěděli až na cestě do Moskvy. Údajně ani nevěděli, kdo je prezident Vladimir Putin, který je po příjezdu do Ruska přivítal španělsky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.