Přibývá bodnutí hmyzem. Odborníci radí, jak se chránit

Vosy, sršně nebo včely. Bodnutí hmyzem a alergických reakcí stále přibývá. "Od začátku letošního roku jsme vyjížděli k 99 případům alergických reakcí na hmyzí bodnutí, v loňském roce to bylo 43 případů. Ten nejvážnější se odehrál letos v polovině července. Muže, který má alergii, pobodaly na zahradě vosy, upadl do bezvědomí a zastavilo se mu srdce," uvádí mluvčí středočeské záchranky Monika Nováková

"Jedná se o alergické reakce, které jsou zpravidla spojené s otokem dýchacích cest, případně s nějakým problémem s dýcháním," potvrzuje mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. "Kvůli teplé zimě nestačila promrznout půda, tím pádem přezimovalo mnoho škůdců," domnívá se meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:567094]

​Pokud vás nějaký hmyz bodne, je podle lékařů důležité místo hlavně zchladit – třeba ledem nebo studenou vodou. Jiné je to ale v případě, pokud se u člověka projeví alergická reakce.

"Nejvíce ohrožující alergická reakce je takzvaná anafylaktická. Velmi rychle, v řádu minut dochází k otoku uvnitř organismu, rozšíří se cévy, tím klesne krevní tlak a vlastně dochází k selhání krevního oběhu," upozorňuje alergolog Radek Klubal.

Lidé, kteří alergiemi na bodnutí nebo kousnutí hmyzem trpí, mohou použít antihistaminika, tedy léky na alergii nebo na recept dostupné adrenalinové pero.

"To je látka, kterou když vpíchneme poměrně jednoduchým vpichem do organismu, vede to k rychlému stažení cév, tím pádem dojde opět ke zlepšení krevního oběhu," dodává Klubal.

Bodavý hmyz dělá problémy i na silnicích. Například na Karlovarsku v pondělí odpoledne vosa bodla ženu, která se přestala věnovat řízení a s autem, ve kterém vezla i dvě děti, nabourala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.