Muž na dovolené snědl exotické jablko. Skončil s popáleninami třetího stupně

Mnoho lidí si na dovolené užívá především tamního jídla. Exotické kuchyně jsou plné zajímavých chutí, ale mohou skrývat i nebezpečí. Přesvědčil se o tom 28letý Thomas Harold Watson z Anglie, jehož příběh popsal deník The New York Post

Mladík se rozhodl ochutnat exotické ovoce, které ho zaujalo. Brzy ale své odvahy zalitoval. "Nemohl jsem uvěřit té bolesti, která přišla po zakousnutí do jediného kousku ovoce," řekl Thomas o zvláštním zážitku, který získal na mexickém poloostrově Yucatan.

[chooze:article;value:546282]

​Na ovoce narazil na tamním trhu, kde se prodávalo v jednom ze stánků. Šlo o tzv. kešu jablko, což je ovoce, které ukrývá známý ořech. Mladík prý slyšel, že toto ovoce je jedlé. Už po prvním zakousnutí ho ale zachvátila ukrutná bolest. "Cítil jsem, jako by mi oheň procházel ústy," prozradil.

Druhý den byl jeho obličej zcela spálený a plný strupů, jako by byl politý kyselinou. "Celé rty jsem měl spálené, doslova jsem měl pocit, jako by se rozpustily," vzpomínal Watson. Zbarvené byly i jeho ruce.

Mladík se obával velkých účtu za návštěvu nemocnice, tak se rozhodl popáleniny léčit sám. Šlo podle něj o dlouhý a bolestivý proces. Dosud navíc jeho ústa nejsou úplně v pořádku.

Až na internetu se Thomas dozvěděl o nebezpečí, které kešu jablko skrývá. Jde o nepravý plod stromu zvaný ledvinovník západní, který za rok vyprodukuje 40 až 50 kilogramů kešu ořechů. Ty jsou právě v kešu jablkách. Nebezpečí je ale ukryté ve slupce tohoto plodu, která obsahuje dráždivou látku kardol, která může na kůži způsobit puchýře a spáleniny.

Podívejte se, jaká úroda ořechů bude letos v České republice (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.