Absolventi se musejí přihlásit zdravotním pojišťovnám, jinak se zadluží

Filip Kaiser letos dostudoval obor strojní mechanik se zaměřením svářeč. V dalším studiu už pokračovat nechce. Stejně jako on jsou na tom stovky českých žáků a studentů. Právě jich se týká povinnost informovat o tom svoji zdravotní pojišťovnu.

"V případě, že se rozhodne například během měsíce července brigádničit nebo pracovat, tak stát za něj pojistné hradí," říká mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

[chooze:article;value:533615]

​Změnu proto musí pojišťovně nahlásit do osmi dnů od okamžiku, kdy by během prázdnin začal chodit do práce nebo si našel brigádu. Tomu, kdo dostudoval a změnu zdravotní pojišťovně nenahlásí, hrozí pokuta.

"Co je ale možná mnohem závažnější, začne mu také vznikat dluh na zdravotním pojištění, který by pak musel následně komplikovanou cestou řešit," upozorňuje mluvčí VZP Viktorie Plívová.  

Většina škol sice zdravotním pojišťovnám běžně nahlašuje nástupy i odchody studentů. Jejich povinností to ale není. Pojišťovny proto žákům a studentům doporučují, aby si zjistili, zda škola změnu náhodou nenahlásila.

Zjistí to na zdravotní pojišťovně. Změnu ale musí nahlásit i student, který se přes prázdniny rozhodl třeba na pár týdnů brigádničit v zahraničí.

Pokud student střední nebo vysoké školy odjíždí za prací do zahraničí v rámci EU, kde je výdělečně činný, při návratu do Česka pak musí změnu pojišťovně opět nahlásit. Ostatní absolventi do 26 let, kteří letos ukončili studium, mají až do konce prázdnin status studenta a pojišťovně nic nehlásí. Povinnost vzniká až v prvních osmi dnech v průběhu září, kdy mají možnost zaevidovat se na úřad práce.

Zdravotní pojištění na rozdíl od toho sociálního je totiž povinné. Studenti s potvrzením nemusí chodit přímo na pobočku pojišťovny. Dokument mohou odeslat e-mailem nebo datovou schránkou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.