Ženou se další silné bouřky. Udeří v sedmi krajích, hrozí intenzivní déšť a vítr

Nejnovější výstrahu před silnými bouřkami zveřejnil ČHMÚ v pátek krátce před půl 11. Meteorologové varují, že silné bouřky zasáhnou východní Čechy a Moravu. Výstraha platí pro sedm krajů od 13. do 20. hodiny.

"V pátek se ve východní polovině území místy vyskytnou bouřky, ojediněle mohou být i silné. Doprovázet je bude krátkodobě intenzivní déšť s úhrny kolem 30 mm a silnější nárazy větru," uvedl ČHMÚ na síti X. Bouřky budou postupovat směrem na východ a večer budou rychle slábnout.

Riziko silných bouřek ČHMÚ vyhlásil pro Královéhradecký (Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický, Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Chotěboř, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou).

[chooze:article;value:567602]

Lokálně hrozí přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Škody může způsobit také vítr a zejména polámané větve stromů. 

Páteční výstraha před bouřkami zároveň zrušila výstrahu před vydatnými srážkami, kterou ČHMÚ zveřejnil ve čtvrtek. "Oblast očekávaných vysokých úhrnů se posunula na sever mimo naše území. Pouze v našich nejsevernějších oblastech (Šluknovský a Frýdlantský výběžek) může dnes při přeháňkách a dešti napršet kolem 30 mm," vysvětlil ČHMÚ.

Meteoroložka Dagmar Honsová okomentovala čtvrteční bouřky: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.