V Německu se objevila nová tropická nemoc. Pacienti si ji přivezli z dovolené

Na první případy horečky Oropouche na území Německa upozornil Institut Roberta Kocha (RKI) ve svém Epidemiologickém bulletinu. Podle informací institutu se měli nakazit dva lidé ze Saska a Bádenska-Würtemberska, kteří pobývali na přelomu června a července na Kubě.

"Nakažení měli horečku, bolesti hlavy, svalů, kloubů a těla. Testy u nich potvrdily typické protilátky proti Oropouche," citoval vyjádření institutu deník Focus. Průběh onemocnění byl u obou osob nakonec bez větších komplikací.

[chooze:article;value:566708]

Oropouche patří dle Světové zdravotnické organizace (WHO) do stejné skupiny nemocí jako horečka dengue, o jejímž šíření jsme vás informovali v tomto článku. Přenáší ji zejména mouchy a komáři vyskytující se na území Latinské Ameriky.

Typickými příznaky jsou horečka, vyrážka, bolest hlavy, ztuhlost kloubů, zimnice a v některých případech i zvracení trvající pět až sedm dní. Vzácně může dojít k aseptické meningitidě. Pro onemocnění podle WHO neexistuje zatím žádná specifická léčba či vakcína. Nemocní se obvykle do týdne uzdraví.

[chooze:article;value:563619]

V minulých týdnech zaznamenali první případy nemoci v Itálii či Španělsku. RKI uvádí, že se jednalo o turisty vracející se z Kuby a Brazílie, kde evidují už více než sedm tisíc nakažených, z nichž nejméně dva zemřeli. V Evropě by podle odborníků k výraznějšímu šíření prozatím docházet nemělo.

Na Olomoucku chtějí do boje proti komárům nasadit drony. Budou vyhledávat líhniště (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.