Lžete, obvinil Stanjuru Kalousek. Přisadila si i Schillerová

Ministr Stanjura popřel, že bylo cílem vlády snižovat strukturální deficit tempem jedno procento HDP ročně. "Žádný takový slib nezazněl. Bavili jsme se o výdajích, řekli jsme, že budeme výdaje snižovat například o jedno procento HDP," řekl ve středečních Televizních novinách.

Přitom o takovém tempu v minulosti i premiér Petr Fiala (ODS). "Naše vláda pracuje na souboru konsolidačních opatření, kde chceme od roku 2024 snižovat strukturální deficit každý rok o jeden procentní bod," prohlásil minulý rok.

[chooze:article;value:564687]

Na sociální síti na to upozornil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Profesionálně, ale především lidsky mě mrzí, že pan ministr Zbyněk Stanjura lže, jako když tiskne. Cíl vlády snižovat strukturální deficit tempem 1 % HDP ročně zazněl v loňském roce mnohokrát, především od premiéra Petra Fialy," napsal na sociální síti X.

Reakce Zbyňka Stanjury na sebe ale nenechala dlouho čekat a virtuální přestřelka byla na světě. "Mirku, chápu, že okopávání kotníků bez jakékoliv politické odpovědnosti je stejně lákavé jako snadné, ale jako exministr financí bys mohl kritizovat trochu objektivněji. Konsolidační balíček vlády snižuje v letech 2024–2025 (s mírným přesahem do 2026) schodek státního rozpočtu o téměř 150 miliard korun, to je zhruba 1 % HDP ročně a to je to, o čem já, premiér a celá vláda mluvíme," vzkázal.

"Je mi líto, ale nesnižuje, Zbyňku. Jistě, bez konsolidačního balíčku by to bylo mnohem horší, ale nepřipustit zhoršení a snižovat není totéž. Mrzí mě to a byl bych rád, kdybych neměl pravdu. Bohužel ji mám," reagoval Kalousek.

"Peklo zamrzlo. Já dám za pravdu Miroslavu Kalouskovi. Samozřejmě to tak je, stačí se podívat do konvergenčního programu, který vláda odeslala. Vláda snižuje zhruba o toho půlprocentního bodu HDP, což je tempo, které jsem navrhovala já," řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle Národní ekonomické rady vlády je ale důležité, že se schodek postupně snižuje. "Nám se podařilo snížit poměrně zásadně strukturální schodek z 3,9, to bylo v roce 2021, až na 2,4 v tom roce následujícím. Teď to vypadá, že bychom se mohli dostat na dvě procenta, což není to slibované snižování o ten jeden procentní bod. Na druhou stranu ta konsolidace je podle Národní rozpočtové rady zatím dostatečná," poznamenal její člen Dominik Stroukal.

[chooze:article;value:567413]

Ekonomové navíc upozorňují, že je potřeba rozlišovat strukturální deficit a schodek rozpočtu. Podle nich se tyto termíny někdy mísí.

"To strukturální zní strašně složitě, ale vlastně se snažíme jen najít, jak vysoký by byl ten deficit, kdybychom neměli různé fáze hospodářského cyklu, takže abychom to od toho očistili, tak se hledá ten strukturální deficit," doplnil Stroukal.

Na příští rok je plánovaný rozpočet se schodkem 235 miliard korun. Ministerstvo financí nicméně zatím návrh na příští rok tají.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.