Leyenová chce na komisaře muže a ženu. Většina zemí to ignoruje

Česká republika patří právě k těm rebelujícím zemím, které do boje vysílají pouze zástupce jednoho pohlaví. Vláda nominovala současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN).

V podobném duchu se vyjádřilo například Irsko a pouze muže nominovaly také Malta nebo Slovinsko. Naopak ve Švédsku nebo Španělsku zase vybrali jen ženy. Vypadá to tak, že většina členských států zkrátka výzvu, kterou jim Ursula von der Leyenová zaslala, nevyslyší.

[chooze:article;value:565392]

​Přání von der Leyenové nemá žádnou oporu v unijních smlouvách, a z nevyslyšení tak pro státy nemůže plynout žádný postih. Ostatně nominaci na eurokomisaře by měly mít v rukou čistě jen národní vlády.

Neuposlechnutí se ale může promítnout například do toho, jak silné portfolio bude kandidát příštích pět let mít. A podle expertů je vyslyšení prosby von der Leyenové také důležité pro budoucí dobré vztahy s nejmocnější bruselskou ženou.

O Síkelově nominaci musí ještě jednat Poslanecká sněmovna, konkrétně výbor pro evropské záležitosti. Ten by měl k jednání na toto téma zasednout 21. srpna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.