Itálii zasáhlo silné zemětřesení. Dostalo se 250 km daleko, vypukla panika

Zemětřesení o síle 4,9 magnituda zasáhlo provincii Cosenza dle údajů Italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) krátce před desátou hodinou večer. Jeho epicentrum seismologové zaznamenali tři kilometry od vesnice Pietrapaola s hypocentrem (tedy přesným místem výskytu) v hloubce 21 kilometrů pod zemí.

Přibližné epicentrum zemětřesení:

"Jde o nejintenzivnější zemětřesení v Kalábrii za posledních 12 let," citoval web televize Rai zástupce katedry fyziky kalábrijské univerzity. V průběhu noci následovaly další dva otřesy o síle 2,3 a 3,1 magnituda.

[chooze:article;value:565375]

Zemětřesení vyvolalo mezi tamními obyvateli paniku. Mnoho z nich se rozhodlo strávit noc mimo své domovy, někteří unikli do aut, další si stavěli stany na zahradách. "Nyní už je situace klidnější, nicméně všichni občané jsou v ulicích," uvedla pro Rai starostka Pietrapaoly Manuela Laboniová.

Podobně zareagovali i obyvatelé měst Crotone a Catanzaro, kde byly otřesy taktéž velmi citelné. V Crotone odešli na tamní stadion, aby se cítili bezpečněji, v Catanzaru opustili své domovy zejména lidé bydlící v nejvyšších patrech bytových domů. Lidé na sociálních sítích psali, že otřesy cítili až ve 250 kilometrů vzdáleném letovisku Bari. 

[chooze:article;value:566199]

Úřady v dané lokalitě aktivovaly krizové jednotky. Z jejich kontrol oblasti vyplývá, že se během zemětřesení nikdo nezranil. V některých domech otřesy způsobily pád předmětů a drobné škody.

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Rostou obavy z erupce sopky (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.