Hasiči stále zasahují u chorvatských letovisek. Kvůli dýmu není vidět na metr daleko

Rozsáhlé požáry se v Chorvatsku na pobřeží Jaderského moře rozhořely v úterý. S hašením pomáhají i speciální letadla typu Canadair. Přestože ohniska pomalu uhasínají, v letadlech není kvůli všudypřítomnému dýmu vidět ani na metr daleko.

Po boku hasičů bojují s ohnivým živlem v Dalmácii i vojenští letci. Požární jednotky jen tento týden likvidovaly okolo stovky požárů. Vypukly v úterý večer poblíž oblíbených turistických středisek Podgora a Tučepi. Situaci se ale daří dostávat pod kontrolu.

[chooze:article;value:567143]

​Plameny se začaly ve středu nebezpečně přibližovat k národnímu parku Krka, který patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Chorvatsku. Požár se ale díky usilovné práci hasičů podařilo dostat pod kontrolu.

"Národní park Krka je plně otevřen návštěvníkům. Děkujeme všem hasičům, místním obyvatelům i záchranným složkám za jejich odvážný boj při obraně parku před požárem," uvedl národní park ve vyjádření.

A turistům se otevírají i další oblasti. Oheň se v předchozích dnech rozšířil do Podgory a přírodního parku Biokovo. Do něj zatím návštěvníci až do odvolání nesmí. Evakuovaní obyvatelé a turisté se už ale začali vracet zpátky do svých domovů a hotelů.

[chooze:article;value:567009]

​Ohnivé peklo v Dalmácii zažili i Češi, ročně jich na dovolenou k Jaderskému moři vyrazí desetitisíce. "Bylo to nečekané. Hasiči to zvládali. Hlavně se snažili, aby se to nedostalo na obydlí, a zachraňovali lidské životy. Všude kouř, výpadky elektřiny. Za barákem to hořelo tak, že jsme na to koukali a čekali, jestli nás budou evakuovat, nebo ne," řekl TV Nova český turista Jakub Včelička.

Podle hasičů plameny zasáhly asi 500 hektarů nízkého porostu a borového lesa. Hašení komplikovaly vysoké teploty a silný vítr.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.