Strůjci útoku z 11. září přiznali vinu, aby se v USA vyhnuli trestu smrti

Chálid Šajch Muhammad, považovaný za hlavního strůjce útoku Al-Kajdy unesenými dopravními letadly na Světové obchodní centrum v New Yorku a ústředí Pentagonu, i jeho dva komplicové Valíd Attaš a Mustafa Ahmad Havsáví přiznali vinu a dohodli se na doživotním vězení, informoval list New York Times.

Dohodu schválila vysoká představitelka Pentagonu a ministerstvo obrany ji potvrdilo, nebyly však zveřejněny další podrobnosti. Všichni tři jsou uvěznění v americké vojenské káznici v zálivu Guantánamo na Kubě.

[chooze:article;value:521826]

​Muhammada dopadli v roce 2003 v Pákistánu. Od roku 2008 je stejně jako komplicové obviněn z teroristického útoku a vraždy 2 976 lidí.

Proces před vojenským soudem je stále v přípravném řízení a předpokládalo se, že soudní líčení bude dlouhé a komplikované, uvedla CNN.

Prokurátoři se museli vypořádat s tím, zda budou důkazy získané mučením přípustné u soudu. Muhammad a další podezřelí byli mučeni v tajných věznicích, které k tomu účelu zřídila americká tajná služba CIA mimo území Spojených států, kde je to trestné.

Zatím není jasné, kde si teroristé budou doživotní trest odpykávat. Bidenova vláda měla uzavření vazební věznice Guantánamo jako jednu z priorit, stále jsou tam však bez soudu zadržované tři desítky vězňů.

Svět za hranicemi: Záhady a teorie atentátu z 11. září 2001 (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.