Na Ukrajině přistály první F-16. Jsou olétané, ale nově vybavené, řekl expert

Podle Visingra je přílet stíhaček F-16 na Ukrajinu posunem. Ukrajinské letectvo si výrazně polepšilo. "Ukrajina pořád spoléhá, co se týče letectva, na techniku z éry Sovětského svazu, to znamená na stíhačky jako MiG-29 nebo Su-27, což jsou stroje o generaci starší než to nejlepší, co může nasadit Rusko. Ty F-16, které teď Ukrajina dostala, sice nejsou taky zdaleka nejnovější stroje, ale přece jenom, co se týče přístrojového vybavení a schopností nosit výzbroj, dalece přesahují všechno to, co Ukrajina zatím má," porovnal Visingr.

F-16, které jsou na Ukrajině, jsou stroje původně z 80. let minulého století. "Prošly komplexní modernizací, co se týče třeba radiolokátorů, dalších senzorů, systému elektronického boje, schopností nést výzbroj a podobně. Takže se předpokládá, že jsou schopné nést i moderní typy zbraní, a podle těch zpráv, co se objevily za poslední dny, tak i různé státy, včetně USA, přislíbily, že pro ty F-16 dodají moderní typy výzbroje, například přesně naváděné pumy, protiradarové střely a samozřejmě různé typy protiletadlových střel," vyjmenoval Visingr.

Jeden takový letoun může vyjít na 20 až 30 milionů dolarů, což je asi 470 až 700 milionů korun. Novější kusy ale mohou být i více než třikrát tak drahé.

[chooze:article;value:566486]

​Visingr dodal, že stíhačky tak budou fungovat jako víceúčelové bojové letouny, které budou schopné zajistit jak vzdušný boj, tak údery na pozemní cíle. Upozornil na pověst, která stíhačky provází, že potřebují velmi kvalitní přistávací plochy. Jelikož ale v minulosti tyto stíhačky na Ukrajině již přistávaly, tak to Visingr považuje spíše za zbytečné obavy.

Nicméně letouny jsou náročné na údržbu, což ovšem platí i pro jiné moderní bojové stroje. "Je to náročné jak personálně, tak materiálně. Například když někam přiletí známa americká akrobatická skupina Thunderbirds, která létá na F-16, tak přiletí zhruba tak 120 až 130 lidí a z nich je 10 pilotů a zbytek je pozemní personál. Takže na údržbu deseti F-16 potřebujete stovku lidí na zemi, pozemních specialistů, mechaniků a podobně. Takže samozřejmě tyto všechny bylo nutné vycvičit i včetně těch ukrajinských pilotů," vysvětlil Visingr.

[chooze:article;value:566086]

​Nepředpokládá, že by Ukrajinci s nasazením stíhaček otáleli. "Ono nemá moc smysl nějak vyčkávat. Ti piloti prošli výcvikem, nejlepším, jakým mohli na Západě dostat, a jsou to přeci jenom piloti, kteří už za sebou mají nějaké bojové nasazení v těch starších sovětských letounech. Takže předpokládám, že tihle muži budou schopni odvést nějaký výkon na těch F-16," řekl Visingr.

Rusko něco takového nenechá bez odezvy. Podle Visingra se dá předpokládat, že se zaměří na ta letiště, odkud mohou F-16 létat, a také na jejich zničení už na zemi. "Z toho důvodu už také Ukrajinci po spoustě letištích rozmisťují věrně působící makety F-16, takže Rusové mohou mít problém rozpoznat, co je opravdové letadlo a co je maketa. Pochopitelně se dá očekávat, že Rusové potom zvýší intenzitu stíhacích hlídkových letů, aby ty F-16 případně mohly zničit ve vzduchu," řekl.

Podotkl také, že je potřeba se na stíhačky dívat jako na výraznou pomoc, ale není to žádná zázračná zbraň, která rychle a neodvratně otočí průběh války v prospěch Ukrajiny. Je také nutné počítat se ztrátami. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.