Moře na chorvatském ostrově je plné výkalů. Nechoďte do vody, varuje úřad

Moře na pláži hotelu Aminess Lume na turisty vyhledávaném ostrově Korčula znečistily fekálie, tedy bakterie Escherichia coli. Informoval o tom web Danas.hr s odvoláním na úřady v Dubrovnicko-neretvanské župě.

"Zjistili jsme, že výsledky rozboru moře na pláži Lume ve Smokvici odebrané 29. července překročily povolené hodnoty pro mikrobiologický ukazatel bakterie Escherichia coli," potvrdil zprávu tamní Ústav veřejného zdraví. Jakým způsobem se exkrementy do vody dostaly, ústav neuvedl. 

Úřady proto obyvatelům i turistům doporučují, aby až do odvolání do moře vůbec nechodili, píše portál Dnevnik.hr. Mohlo by jim to totiž způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

[chooze:article;value:566987]

​Odběr vzorků se prý bude opakovat, dokud výsledky neukážou povolené hodnoty. Na situaci byla upozorněna také Inspekce ochrany životního prostředí.

Problém s výkaly v moři však Chorvatsko neřeší poprvé. Na konci června fekálie znečistily moře u Dubrovníku, které měly uniknout z nedaleké čerpací stanice. Městem se navíc linul nesnesitelný zápach.

Oblíbené chorvatské letovisko Tučepi zasáhl ve středu požár. Podívejte se na video: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.