Hamás ztrácí jednoho velitele za druhým. Při náletu zemřel šéf vojenského křídla

Při leteckém úderu v Pásmu Gazy u města Chán Júnis zemřel podle izraelské armády šéf ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Dajf. Izraelci na místo zaútočili 13. července.

​Jak uvedl izraelský portál The Times of Izrael, armáda věří, že její informace o úmrtí Deifa jsou postatečně přesné na konečné potvrzení jeho úmrtí. Útočily dvě stíhačky vybavené těžkou výzbrojí. Při úderu zemřel také Rafá Salámí, oblastní velitel brigád Hamásu.

Chán Júnis v Pásmu Gazy:

"Toto je důležitým mezníkem v procesu rozložení Hamásu jako vojenské a vládnoucí autority v Gaze a v dosažení cílů této války. Tato operace odráží fakt, že Hamás se rozkládá a teroristé z Hamásu se mohou buď vzdát, nebo budou zlikvidováni," prohlásil izraelský ministr obrany Jo'av Gallant na sociálních sítích.

​Informace o možném úmrtí Dajfa se objevily již dříve, až nyní je Izraelci potvrdili. V předcházejících dnech zlikvidovali také šéfa politického křídla Hamásu a velitele Hizballáhu v Libanonu.

[chooze:article;value:567271]

Muhammad Dajf se narodil v roce 1965 v Chán Júnis nyní v Pásmu Gazy. V Hamásu působil od konce 80. let minulého století. Zřejmě patřil mezi strůjce říjnového útoku na Izrael, při němž zemřelo přes 1 100 lidí a asi 250 jich bylo uneseno.

České ministerstvo zahraničí vydalo ve středu varování před cestami do Libanonu, a Čechům, kteří se tam nachází, doporučili zemi opustit. "Mezi Libanonem a Izraelem probíhají příhraniční ozbrojené střety, vzdušnými údery je však ohroženo celé území Libanonu a situace může rychle eskalovat v otevřený vojenský konflikt," uvedlo ministerstvo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.