Drogový boss popírá, že by zradil parťáka a unesl ho v letadle do USA

Soukromé letadlo s oběma na palubě přistálo minulý týden na malém letišti u amerického El Pasa kousek od mexických hranic a oba muži byli zatčeni. Objevily se zprávy, že Joaquin Guzmán Lopez šéfa kartelu unesl a předal Američanům. Podle Guzmánova právníka se oba vydali dobrovolně, uvedla agentura Reuters.

"Únos nepřichází v úvahu,“ prohlásil advokát rodiny Guzmánových. "El-Chapo" a Zambada spolu založili jeden z největších a nejnebezpečnějších drogových kartelů na světě pojmenovaný podle státu Sinaloa. První z jmenovaných si odpykává doživotní trest v americkém vězení.

V čele jeho frakce gangu ho nahradili čtyři synové včetně Joaquina Guzmána Lopeze. Ten měl podle Zambadova právníka spolu se šesti ozbrojenými muži přepadnout šestasedmdesátiletého "El Maya" a donutit ho nastoupit do letadla.

[chooze:article;value:566558]

​Prckovi synové měli údajně s "El Mayem" po vydání jejich otce do USA spory a za jeho zradu jim Američané měli nabídnout blíže nespecifikované výhody. Právník rodiny Guzmánů však tvrdí, že oba muži se vydali dobrovolně a předcházelo mu čtyřleté vyjednávání s americkými úřady. Stalo se tak bez vědomí mexické vlády.

"El Mayo" je jedním z nejznámějších obchodníků s drogami v historii Mexika, jeho výdělek za pašování tun kokainu, heroinu a v poslední době fentanylu se počítá v miliardách dolarů. Američtí agenti po něm šli mnoho let, za pomoc při jeho dopadení byla vypsána odměna 15 milionů dolarů (350 milionů Kč).

"Oba muži čelí ve Spojených státech několika obviněním za vedení kriminálních operací kartelu,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Američanům je trnem v oku zejména výroba a distribuce fentanylu, syntetické drogy, která je v USA hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku od 18 do 45 let, v loňském roce šlo o více než 70 tisíc případů.

Policie stíhá zaměstnance Lidlu. Do Česka měl s banány vozit i kokain (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.