Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. Řekněte si o vyšší plat, radí expert

Česká republika si své prvenství v nejnižší míře nezaměstnanosti drží dlouhodobě. Na druhém místě je Polsko a na třetím Slovinsko. Naopak nejvyšší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie mají Španělé.

"Jako podnikatel mám problém propustit nějaké zaměstnance, není to v České republice jednoduché. A na druhou stranu při nízké nezaměstnanosti bych potom měl zase problém nové zaměstnance najít, proto spousta podnikatelů raději nepropouští," uvedl datový analytik Petr Bartoň.

Ačkoliv jsme v EU za premianty, situace se značně liší v jednotlivých krajích. "Dlouhodobě je problém s nezaměstnaností v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Na druhé straně Praha a její okolí, to znamená Středočeský kraj, Vysočina a kraje Plzeňský a Zlínský mají hodnoty nízké," řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí.

[chooze:article;value:567454]

Podle ekonomů je takový stav nejlepší na to, aby si zaměstnanci řekli o zvýšení platu. Toho se ale Češi prý spíše bojí. "Mzdy v české ekonomice nenarůstají příliš rychle. Bohužel vzhledem k tomu předchozímu období, kdy se reálné mzdy výrazně propadly, tak nyní bychom měli tlačit na růst mezd, aby se ten předchozí propad vyrovnal," sdělil ekonom Štěpán Křeček.

V posledních 13 letech nezaměstnanost v Evropské unii spíše klesá. Na vzestupu byla hlavně s příchodem pandemie koronaviru. Nyní už je ale menší než před jejím vypuknutím. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.