Blízký východ se bouří. Smrt lídra Hamásu vyvolala ostré reakce

Pohřeb, jaký Írán dlouho nezažil. Tisíce lidí v čele s duchovním vůdcem země, Ájatolláhem Alím Chameneím, se v Teheránu hromadně modlí za vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás, Ismáíla Haníju.

Právě v Íránu přišel Haníja a jeho bodyguard o život, když na jeho rezidenci dopadla střela, pravděpodobně odpálená ze vzduchu. Podle zahraničních médií už duchovní lídr Íránu Chameneí vydal příkaz k útoku na Izrael, který je nejen íránským vedením považován za strůjce atentátu. Šlo by tak o odvetu za říjnový útok Hamásu na Izrael, při kterém zemřelo na 1 200 Izraelců a další byli odvlečeni do Hamásem ovládaného pásma Gazy.

[chooze:article;value:567271]

"Čekají nás náročné dny. Ze všech stran se ozývají hrozby. Jsme připraveni na jakýkoliv scénář a budeme jednotně a odhodlaně čelit jakékoliv hrozbě," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Spojené státy americké, které o atentátu podle ministra zahraničí Anthonyho Blinkena nevěděly, stále věří v mírové řešení. "Je to něco, o čem jsme nevěděli a čeho jsme se neúčastnili. Je velmi těžké spekulovat, jaký vliv může mít tahle jedna událost na další vývoj. To, co je pro nás všechny důležité, je i nadále dosažení příměří," řekl ministr.

[chooze:article;value:567361]

Bojovat ale po atentátu na lídra Hamásu naopak chtějí obyvatelé řady blízkovýchodních zemí. Do ulic v Jordánsku, Turecku a dalších zemích vyšly na protest tisíce lidí. "Mučednická smrt Ismaíla Haníji je důležitým milníkem na cestě k palestinské nezávislosti. Islámský svět upadl do letargie, s Haníjovou mučednickou smrtí začne obroda. Toto oživení přinese konec teroristické struktury Izraele, prohlásil bývalý turecký poslanec Heseyin Kansu.

S transparenty s fotkou Haníji pochodovali také davy Palestinců v uprchlickém táboře na jihu Libanonu. Ti požadují, aby ozbrojené křídlo Hamásu vzalo odplatu plně do svých rukou. "Navzdory politice zrady a atentátům se sionistickým okupantům nepodaří zlomit vůli palestinského lidu ani vůli palestinského odporu. Skončí s neúspěchem a stejně tak jejich cíle," pronesl mluvčí lokální pobočky Hamásu Džihád Taha.

[chooze:article;value:566932]

Po smrti je také další vysoký představitel Hamásu. Izrael ve čtvrtek oznámil, že při červencovém náletu na jihu Pásma Gazy zemřel šéf vojenského křídla organizace Muhammad Díf. A stoupá také napětí mezi Izraelem a sousedním Libanonem. K urychlenému opuštění země vyzvalo ve čtvrtek české občany ministerstvo zahraničí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.