Trump, nebo Harrisová? Profesor, který se 40 let nespletl, má o vítězi jasno

Profesor Allan Lichtman již v 80. letech přišel s metodou, díky níž se mu daří 40 let přesně předpovídat vítěze amerických prezidentských voleb. Poprvé se mu to povedlo v roce 1984, kdy vyhrál Ronald Reagan. Svůj tip na vítěze zveřejnil i nyní, uvedl deník Daily Mail

Lichtmanův model spočívá na 13 klíčových faktorech neboli klíčích. Jde o jednoduché otázky zkoumající politické prostředí před volbami. Na tyto otázky lze odpovědět buď ano, nebo ne. Pokud je podle historika a sociologa šest nebo více klíčů nepravdivých, dochází k výměně stran v Bílém domě. Pokud je nepravdivých méně než šest, vítězí úřadující prezident, respektive jeho strana.

Z předběžných výpočtů nyní vyplynulo, že vítězem se v listopadu stane současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Donald Trump by měl stejně jako v roce 2020 prohrát. 

Podle Lichtmana ale ještě nejde o definitivní verdikt. "Mám v plánu učinit svou oficiální předpověď v srpnu po sjezdu demokratů," napsal Lichtman na sociální síti X. Zároveň ale ukázal, jak to dle 13 klíčů vypadá nyní. Na straně Harrisové jich je momentálně osm.

Mezi faktory pro Harrisovou patří například to, že za sebou nemá velký skandál, ekonomika je z krátkodobého i dlouhodobého hlediska silná nebo že má silnou podporu své strany.

[chooze:article;value:566248]

​V Trumpův prospěch hraje naopak mimo jiné skutečnost, že se současné hlavě státu příliš nedaří v zahraniční politice. Biden čelí kritice jak kvůli konfliktu Izraele v Pásmu Gazy, tak kvůli válce na Ukrajině. 

Lichtman svůj model vyvinul v roce 1981. Zpětně jej aplikoval i na proběhlé volby a úspěšně ji ověřil na všech volbách od roku 1860, ve kterých zvítězil Abraham Lincoln.

Trump musel změnit taktiku, když Joe Biden odstoupil. Podívejte se jak (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.