Stanjura pořád tají rozpočet. Vláda nejspíš nesplní sliby, míní experti

Zatímco v minulosti jsme již touto dobou znali pracovní verzi státního rozpočtu na příští rok, kterou ministerstvo financí v průběhu léta posílá jednotlivým resortům, letos vláda zvolila jiný postup.

"Letos jsme nezveřejnili červnový technický návrh rozpočtu a zveřejníme až ten srpnový, politicky projednaný vládou. Z úředního materiálu se totiž stávalo politikum, kdy se síla ministra měřila tím, kolik si uhájil navíc ze státní kasy," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (KDU-ČSL).

Tento postup ale kritizují bývalí šéfové státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO). K prvotnímu návrhu se podle nich mohla vyjadřovat odborná veřejnost.

"To, že vláda teď pro tuto fázi, kterou já pokládám za klíčovou, pověsila na dveře cedulku vládneme, nerušit a vyřadila veřejnost z diskuze, já pokládám za snížení transparentnosti," řekl Kalousek.

[chooze:article;value:564687]

"Petr Fiala se velice často zaklíná rozpočtovou transparentností a vůbec transparentností svého konání a nakonec přistoupí ke státnímu rozpočtu tak, že spáchají úplný atentát na rozpočtovou transparentnost," kritizuje Schillerová.

Proti jsou i odbory. "Je to neuvěřitelná fraška. Jestliže tato vláda hovořila o transparentnosti, tak to jde přesně proti tomu," míní předseda ČMKOS Josef Středula.

Ekonomové i politologové se ale naopak k nezveřejnění prvního návrhu rozpočtu spíše přiklánějí. "Alespoň se omezí to každoroční letní mediální přetahování ministra financí s ostatními resorty, které bylo tak trochu nedůstojné. Teď se zdá, že to řešení je více koncepční," podotkl ekonom David Marek.

"Já si myslím, že to není v podstatě žádná tragédie, když se dozvíme strukturu státního rozpočtu na příští rok o dva měsíce později," vzkázal ekonom Petr Dufek.

[chooze:article;value:564213]

"Toto je vlastně technický návrh rozpočtu, který se v minulosti sice zveřejňoval, ale bylo kolem toho velké politikum a ti jednotliví koaliční partneři se třeba vymezovali a říkali, že mají méně, než jim bylo slíbeno, a podobně. Ministr financí se tomu chce vyhnout a chce si to lépe předjednat na vládě," upozornil politolog Milan Školník.

Podle plánu z dubna by měl rozpočtový schodek příští rok klesnout na 235 miliard korun z letošních 252 miliard. V loňském roce byl deficit čtvrtý nejhlubší od vzniku Česka.

Vláda nejspíš nesplní sliby

Vláda se bude muset pořádně plácnout přes kapsu, pokud chce naplnit cíle svého programového prohlášení. Ministři rozdávají sliby napříč všemi rezorty. Některé se podle nich už podařilo naplnit. Jiné naopak podle politologů zřejmě nesplní vůbec.

Jeden z největších požadavků na rozpočet předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), slíbil větší podporu v nezaměstnanosti, v zaměstnávání osob se zdravotním postižením a zásadně chce přidávat důchodcům.

"Tato valorizace bude stát státní rozpočet navíc 12,2 miliardy korun, ty náklady na výdaje důchodového systému by měly být odhadované 706 miliard korun," avizoval dříve Jurečka.

[chooze:article;value:564782]

Jenže právě penzijní reforma byla podle některých politologů připravena na koleni a bez dostatečné konzultace s demografy nebo sociology. "Hrozí to, že pokud si jí současná vládní koalice prosadí, může být třeba i příští vládou zrušena," varoval politolog Lukáš Jelínek.

Posílení prevence a zrušení zbytečné byrokracie ve zdravotnictví byl podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zásadní slib, který vyslal voličům. Což podle ekonomů může být další zátěží pro rozpočet.

"Jsem přesvědčen, že se to daří. Zrušil jsem povinné pracovnělékařské prohlídky pro nerizikové profese, zruším i část povinných vstupních, stejně jako ubyde zbytečných potvrzení a razítek. Zároveň byly za mého ministrování spuštěny dva velké screeningy: rakoviny plic a prostaty," sdělil Válek.

"To, co asi zajímá z resortu zdravotnictví veřejnost nejvíc, je dostatek lékařů a dostatek léků. Tady v této věci asi příliš spokojení být nemůžeme, nadále je vysoký nedostatek pediatrů, zubařů, gynekologů, psychiatrů," vyjmenoval Jelínek.

[chooze:article;value:549627]

A třeba ministr školství Mikuláš Bek (STAN) slibuje posílení rozpočtů vysokých škol. "Výrazně stagnovaly ve srovnání v rozpočtu regionálního školství, dále je to podpora investic do školní infrastruktury, alokace peněz na platy učitelů," zdůraznil.

"Za celou dobu fungování Fialova kabinetu se nepodařilo najít dostatek prostředků na to, aby byla dostatečně kvalitní jednak výuka, ale aby byly dostatečně kvalitní platy," připomněl Jelínek.

Svůj díl si chce utrhnout třeba i resort pro vědu. Ministr Marek Ženíšek (TOP 09) plánuje investovat do špičkových českých expertů, kteří odcházejí do zahraničí. Platy ve státní správě jsou tím nejostřeji sledovaným slibem. Odboráři ale dávají jasně najevo, že slibům vlády nevěří.

"To, co chtějí slíbit ještě do konce volebního období, ve svém poli přípravy státního rozpočtu vypadá opravdu jen jako cár papíru," stěžuje si Středula. Kvůli platům ve státní správě řada odborových svazů nevylučuje protesty a stávky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.