Na Česko se ženou silné bouřky. Přinesou vydaný déšť, hrozí kroupy a prudký vítr

Výstraha před silnými bouřkami platí dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) od čtvrtečních 14 hodin do páteční půlnoci, a to v osmi krajích –Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Plzeňském, Karlovarském, Jihomoravském, na Vysočině a v Praze.

"Ve čtvrtek se budou zejména v odpoledních a večerních hodinách místy vyskytovat bouřky. V jihozápadní polovině území mohou být silné, doprovázené především přívalovým deštěm s úhrny i kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách výjimečně kolem 60 mm. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější vítr," uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

Během noci na pátek by měla bouřková činnost slábnout. Pršet by ale mělo i nadále. Na pátek pak ČHMÚ zveřejnil předběžné varování. "Během pátku se mohou zejména v severovýchodní polovině území vyskytnout intenzivnější srážky. Přesnější lokalizace vyšších úhrnů je zatím nejistá. Zejména na menších tocích může docházet k přechodným vzestupům hladin. Případná výstraha bude vydána během čtvrtka," upřesnil ČHMÚ.

[chooze:article;value:567108]

Meteorologové zároveň vydali doporučení ke zmírnění případných škod. "Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně," uvedli.

Teploty přes třicet stupňů a bouřky. Honsová řekla, jak bude v týdnu (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.