Lukašenko obrátil. Němci odsouzenému na smrt dal prezidentskou milost

Překvapivý verdikt vynesl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Rozhodl se udělit prezidentskou milost německému občanovi Ricu Kriegerovi. Toho přitom minulý týden poslal běloruský soud na smrt.

Omilostnění přišlo poté, co žádost o osvobození nebo alespoň zmírnění trestu Krieger zaslal přímo Lukašenkovi, píše agentura BelTa. Podle státní agentury Lukašenko zvážil okolnosti Kriegerova odsouzení.

[chooze:article;value:567146]

​​Kriegera odsoudil tribunál k trestu smrti za údajnou špionáž a terorismus. Podle prokuratury měl pořizovat fotografie vojenských zařízení a následně umístit výbušninu na železniční koleje na rozkazy ukrajinských tajných služeb. Jediným důkazem bylo přitom Kriegerovo doznání. Běloruská KGB, která případ vyšetřovala, je přitom známá svými praktikami, při kterých z trestaného dostanou přiznání mučením, připomněl portál Guardian.

Krieger se kromě Lukašenka obrátil také na německé úřady. Němečtí diplomaté se kvůli jeho případu sešli se zástupci Běloruska. Jak jednání probíhala, není zatím jasné, je ale možné, že Bělorusko bude žádat protislužbu za propuštění Kriegera, pravděpodobně propuštěním ruských vězňů v Německu.

Rusko, které je blízkým spojencem Běloruska, tuto taktiku často využívá. V současnosti například jedná se Spojenými státy o možnosti výměny reportéra Evana Gershkoviche, kterého Rusko uvěznilo na 16 let za údajnou špionáž, píše agentura Reuters. V prosinci 2022 zase Rusko využilo zatčení americké basketbalistky Brittney Grinerové, aby dostalo na svobodu ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Bouta.

Bělorusko odsoudilo německého občana k smrti. O popravě rozhodl soud tajně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.