Janek před třemi týdny zmizel v Řecku. Poslal divnou SMS, říká zoufalá matka

Naposledy 23letého Janka viděli jeho kolegové 10. července v Řecku. "V červnu odjel na letní stáž do uprchlického tábora v řecké Loannině, kde byl zařazen do organizačního týmu. Odtud odjel v rámci svého volného času na pěší túru," řekla jeho matka deníku Nový Čas.

Měl u sebe mít batoh, karimatku a stan. Vyrazit chtěl na Meteoru a Olymp, vrátit se chtěl v neděli 14. července. To se ale nestalo, a tak se kolegové ozvali jeho matce. "Ptali se mě, jestli je to jeho obvyklé chování. Řekla jsem, že ne, že Janko je zodpovědný a čestný," uvedla.

[chooze:article;value:566645]

Později proto zalarmovali policii a záchranou službu, které po něm vyhlásily pátrání. ​​​Jeho mobilní signál naposledy zachytili v nepřístupné oblasti Mitsikeli. Do hledání se proto zapojili i členové vysokohorské jednotky civilní ochrany, hasiči, horolezecký svaz a místní klub 4x4, jak popsal web CNN Greece.

Podivná SMS a pohyby na účtu

"Po mém synovi nic nenašli, žádné boty ani oblečení, takže není žádná stopa, že by ho napadlo zvíře," vysvětlila nešťastná žena. Minulý týden se do Řecka prý vydala i osobně a podepsat měla souhlas s pátráním po Jankovi po celém Řecku, ale i mimo něj.

Naposledy s ním byla v kontaktu čtyři dny před jeho odchodem. "Napsal jen: 'Co chceš?'. To mu nebylo podobné. Pak jen dodal, že zavolá později," popsala matka jeho odpověď na telefonát.

[chooze:article;value:566468]

Tím ale zvláštní okolnosti nekončí. "Potýkáme se s tím, že nám banka nechce sdělit údaje o místě posledních pohybů na účtu," řekla matka. "Máme pochybnosti, protože předtím, než se ztratil, byl proveden velký převod na nějaký účet a nevíme, o jaký účet se jedná. Chceme zjistit čas a místo, kde naposledy vybíral peníze, abychom měli vodítko," dodala.

"Budeme bojovat, abychom získali co nejvíce informací a Janka našli," vyjádřila naději. "Pomáhají nám i cizí lidé, vidím, že na světě je spousta dobrých lidí. Věříme, že se náš syn najde," uzavřela.

Moderátor ztracený na dovolené v Řecku je po smrti. V červnu našli jeho tělo (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.