Záchranná akce vzácného raka: Vymírá kvůli račímu moru

Rak kamenáč obývá především chladné a čisté vody horních úseků toků, které mají kamenité či štěrkové dno. Dorůstá délky až devíti centimetrů a v potocích se ukrývá pod kameny a do jeskyněk. Je velice citlivý na čistotu vody.

"Rak kamenáč je náš nejvzácnější druh raka a z naší přírody postupně mizí. V tuhle chvíli žije zhruba už jenom na 40 místech v České republice a za posledních několik let vyhynulo 20 procent celé populace," popsala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

[chooze:article;value:563789]

​Může za to znečištění vody a také šíření račího moru, který tyto vzácné členovce decimuje. "Račí mor šíří americké, nepůvodní druhy raků a do vody se může dostat tak, že někdo tady toho nepůvodního amerického raka vypustí, protože ho má v akváriu. Druhá možnost je i ta, že se ta voda kontaminuje například rybářským náčiním nebo holínkami, které se dostaly do vody, která už byla tím račím morem infikovaná," vysvětlila Šůlová.

Právě takový případ se na Liberecku vyskytl nedávno v řece Olešce na Semilsku, kde ochránci přírody spustili záchranný program. Veterináři tam vytyčili ochranné pásmo v toku řeky od Libštátu až po obec Slaná.

"Doporučení je, aby se běžná veřejnost do tohoto toku vůbec nevydávala, protože i třeba holínky můžou být zdrojem nákazy pro jiný vodní tok," řekla ředitelka odboru zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Libereckého kraje Martina Grofová.

Zároveň platí zákaz přemisťování ryb a dalších vodních živočichů do jiných vod. Veterinární opatření tam budou platit minimálně půl roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.