Ve střední Evropě se šíří nebezpečná rostlina. Několik lidí už skončilo v nemocnici

[chooze:gallery;value:36717]

V Německu se dobře daří nebezpečnému bolševníku velkolepému. Problémy jsou s ním například ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Podle tamního deníku Rheinische Post tato jedovatá rostlina o víkendu zranila skupinu výletníků v okolí města Essen.

"Z osmnácti zraněných bylo šest převezeno do nemocnice. Všichni si stěžují na pálivou vyrážku na rukou a nohou," popsal deníku Bild jejich zranění mluvčí tamních hasičů. Ti museli kvůli vysokému počtu zraněných vyhlásit nouzový stav.

Bolševník je bíle kvetoucí invazní rostlina původem z Kavkazu. Může dosáhnout až čtyřmetrové výšky a po kontaktu s kůží způsobuje její silné podráždění. Můžou za to látky fukomariny, které v kombinaci se slunečním svitem způsobují silné spálení pokožky – zarudnutí, otoky a puchýře.

[chooze:article;value:565261]

Ve střední Evropě tato rostlina nemá žádné přirozené škůdce či konzumenty. Velmi dobře se proto šíří. Problémy jsou s ní například také v Libereckém kraji, který před ní vydal na začátku července varování.

Občané kraje by se podle jeho vedení měli podílet na likvidaci bolševníku a kontrolovat místa, kde již byla rostlina odstraněna. Případný výskyt rostliny pak lidé musí hlásit. "S ohledem na velké nebezpečí, které bolševník velkolepý představuje pro českou přírodu i lidské zdraví, je klíčovým cílem úplné vymýcení této rostliny," zdůraznil radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Botanici a ochránci jásají. Mykolog v lese našel vzácnou rostlinu (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.