Válečná fronta se přesunula tisíce km daleko. Rusové utrpěli velké ztráty

Velké ztráty utrpěli příslušníci Wagnerovy skupiny v Africe. Žoldáci, kteří podporují vojenskou juntu v Mali, se dostali v severní části země do ozbrojeného střetu. Bojovali proti nim islámští džihádisté spolčení s tuarežskými kmeny, které se chtějí odtrhnout od Mali.

Pětidenní bitva u města Tinzaouaten na hranicích s Alžírskem skončila drtivou porážkou wagnerovců. Separatisté a džihádisté při sérii složitých útoků využívali pouštní terén i písečné bouře k zakrytí svých přesunů. Výsledkem bylo 50 mrtvých wagnerovců, přičemž mezi padlými byl i jejich velitel Sergej Ševčenko, píše portál BBC.

Tuaregové i džihádisté spolčení s al-Káidou se nezávisle na sobě přihlásili k útoku. Separatisté navíc zveřejnili videa z útoku, na kterých lze vidět postřílené i zajaté žoldnéře svlečené do půl těla a také vozidla a vybavení, které útočníci buďto zničili, nebo zabrali.

[chooze:article;value:563487]

​Kromě bojovníků obou skupin se ale k útoku přihlásily také ukrajinské tajné služby. Ty měly na přítomnost žoldnéřů upozornit. "Rebelové dostali klíčové informace a nejen to, aby mohli úspěšně zakročit proti ruským válečným zločincům," uvedl podle portálu Guardian mluvčí ukrajinské GUR Andrij Jusov.

To, jestli se Ukrajinci přímo zúčastnili bitvy, Jusov nepotvrdil. Dodal však, že nešlo o poslední zásah proti wagnerovcům v Africe, na kterém se budou Ukrajinci podílet. Ukrajinští vojáci se v Africe už dříve objevili, například v Súdánu, kde tamním vládám pomáhají s bojem proti wagnerovcům.

Operace žoldáků v několika afrických zemích jsou totiž důležitým zdrojem příjmů pro ruskou vládu. "Pro Moskvu jsou africké státy, kde jsou wagnerovci přítomní, pouze zónou zájmů, která jí umožňuje získávat přírodní zdroje jako zlato, diamanty a ropu. Peníze z těchto zdrojů jdou na vedení války," podotkl ředitel Ukrajinského centra bezpečnosti a spolupráce Serhij Kuzan.

Wagnerovci se po smrti Prigožina nerozpadli. Hojně posílají pomoc islámským teroristům (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.