V Libanonu se schyluje k nejhoršímu. Vše nasvědčuje vypuknutí další války

Blízký východ je nebezpečně blízko dalšímu vojenskému konfliktu. Izrael se připravuje na odvetu za krvavý raketový útok na Golanských výšinách a nezabrání mu nejspíš ani američtí vyjednavači.

V pondělí s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem o formě odvety jednal americký ministr zahraničí Antony Blinken. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přesto v pondělí během návštěvy místa smrtícího útoku ve městě Madždal Šams znovu potvrdil, že odpověď bude mít vojenskou podobu.

"Ministr Blinken v úterý hovořil s izraelským prezidentem Herzogem. Vyjádřil soustrast obětem a dodal, že pro Spojené státy je ochrana civilistů v každém konfliktu prioritou. Nadále věříme, že diplomatické řešení je dosažitelné," uvedl zástupce tiskového mluvčího ministerstva zahraničí USA Vedant Patel.

[chooze:article;value:566874]

​"Hizballáh s íránskou podporou odpálil íránskou raketu, která připravila o život 12 chlapců a dívek. Tyto děti jsou naše děti, jsou to děti nás všech. Stát Izrael to nebude a nemůže ignorovat. Naše reakce přijde a bude tvrdá," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu se při návštěvě Golanských výšin nesetkal se zrovna vřelým přijetím. Místní obyvatelé, z nichž velkou část tvoří drúzové, ho nazývali vrahem a křičeli na něj, aby odešel.

"Unesl tuto zemi. My bojujeme, naše děti jsou na frontě. Kde jsou jeho děti? V Miami. Ať nám 'pan Bezpečnost' vysvětlí, kde je ta jeho bezpečnost," reagoval na návštěvu místní obyvatel Saadia Safadi.

[chooze:article;value:566913]

​Útok na fotbalové hřiště, za kterým podle Izraele stojí šíitské militantní hnutí Hizballáh, stále připomínají fotografie zabitých dětí. Mezi oběťmi je i malá Alma.

"Bylo jí 11 let, měla spoustu energie a byla sportovně nadaná. Hrála basketbal, hodně trénovala, mluvila německy, anglicky, hebrejsky, arabsky. Byla to úžasná dcera a milovala život," popsal svou dceru Ajmán Fachr ad-Dín.

Na možnost válečného konfliktu v Libanonu už své občany připravuje řada západních zemí. Velká Británie, Německo, Francie a Spojené státy shodně vydaly varování, aby jejich občané opustili Libanon a do země necestovali.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.