Prezident poprvé udělil milost. Na svobodu předčasně půjdou čtyři vězni

Poprvé od svého jmenování do funkce udělil prezident Petr Pavel v rámci svých pravomocí milost. Ze zhruba 700 žádostí o milost se rozhodl prezident vyhovět čtyřem. Zohlednil přitom zejména životní situaci uvězněných.

První omilostněnou je 29letá žena, která je matkou tří dětí. Prezident jí odpustil zbytek trestu v délce 300 dní. Žena skončila ve vězení pro drobné krádeže ve výši necelých 13 tisíc korun. "Prezident přihlédl zejména k potřebě zajištění péče o děti ve věku tří až sedmi let, o které se nyní stará jejich otec. Ten tak nemůže docházet do zaměstnání, čímž se zhoršuje už tak nepříznivá finanční situace rodiny," vysvětlil mluvčí Hradu Vojtěch Šeliga.

[chooze:article;value:566298]

​I druhou omilostněnou je žena odsouzená za majetkovou činnost. Jedná se o 36letou ženou, která vychovává sedm dětí ve věku od dvou do devíti let. Prezident jí odpustil zbytek trestu ve výši čtyř let a čtyř měsíců. "Tresty jí byly uloženy za krádeže a neoprávněné podnikání, kterých se dopouštěla před 10 až 12 lety. Starost o děti převzal jejich otec. Vzhledem k náročnosti péče ale hrozí riziko odebrání dětí a jejich umístění do pěstounské či ústavní péče," dodal Šeliga.

Třetím člověkem, který se dočkal milosti, je 36letý cizinec, který v opilosti naboural dvě zaparkovaná auta. Prezident přihlédl zejména k tomu, že uhradil jak škodu na majetku, tak pokutu a dodržoval také zákaz řízení. Hrozilo mu však zrušení pobytu v Česku, kde muž dlouhodobě žije a pracuje. "To by pro něj v důsledku bylo daleko tvrdším postihem. Žije zde již sedm let, společně s manželkou vlastní byt a má vytvořené veškeré potřebné rodinné, pracovní i sociální zázemí," vysvětlil Šeliga.

Posledním vězněm, který se dočkal milosti, je 76letý důchodce, kterého v zahraničí odsoudili na 27 let za pašování drog. Šest let si odpykal v zahraničí a před dvěma lety byl vydán do Česka, kde zůstal ve vězení. Prezident se rozhodl muže omilostnit po odpykání si osmi let vězení, což je běžná trestní sazba za pašování drog v České republice. Na svobodu se tak muž, který by jinak strávil zbytek života za mřížemi, podívá už v listopadu.

Bidenovu synovi hrozí vězení. Neomilostnil bych ho, ctím právní systém, říká prezident (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.