Národní opruzení. Spisovatelka přibližuje literáty 19. století přes jejich vztahy

Meixnerová se snaží české literární poklady z doby národního obrození přiblížit široké veřejnosti v rámci besed, knih nebo Literárního klubu dam. Pokouší se o to ale i tak, aby to nebyla suchá nuda. "Já je učím o těch vztazích, které mezi sebou měli. Buď kamarádské, rodinné, vztahové, milenecké, nebo se nesnášeli. A najednou to ty lidi baví," popsala svůj postup.

"Božena Němcová se kamarádila s Karlem Havlíčkem Borovským a má to úplně jiný rozměr, než když máte učebnici a na jedné stránce je Božena Němcová a na druhé Karel Havlíček Borovský," vysvětlovala. Podaří se jí pak údajně oslovit i ty, kteří na besedu přicházejí s odporem.

[chooze:article;value:565088]

"Nejvíc mě baví to, když přijde nějaká moje sledující, většinou žena, a bere si s sebou muže, který se nezajímá o literaturu a jde tam opravdu jako doprovod si to odtrpět," řekla. "A většinou za mnou ti kluci potom chodí, že je to jako nesmírně překvapilo a bavilo a že přijdou zas a že je to skvělé," dodala.

Příběhy ze života spisovatelů sbírá z různých zdrojů. "Existuje mnoho popularizátorů, kteří si třeba přečetli všechnu korespondenci a všechny životopisy a to nejzajímavější dali do svých knih," uvedla. Sama se ale snaží jít ke zdroji a dopisy se probírá na vlastní pěst.

[chooze:article;value:560832]

A své poznatky neprezentuje jen na přednáškách a na blogu. Sama se stala spisovatelkou a napsala několik knih. Patří mezi ně tituly Národní opruzení, Národní opruzení 2 a Průvodce literární hysterií 19. století. Do budoucna by ale chtěla vytvořit i vlastní román.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.