Fico zachází daleko. Kvůli ruské ropě začal vyhrožovat Ukrajině

"Pokud se tranzit ruské ropy přes Ukrajinu v krátkém čase neobnoví, Slovnaft nebude pokračovat v dodávkách nafty na Ukrajinu, která pokrývá jednu desetinu ukrajinské spotřeby," pronesl slovenský premiér Robert Fico ve videu, které v pondělí zveřejnil na svém facebooku.

Tato slova řekl tentýž den i ukrajinskému velvyslanci v Bratislavě Myroslavu Kastranovi. Učinil tak poté, co měl opakovaně mluvit s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Jednání se měl zúčastnit také ministr zahraničních věcí Juraj Blanár a státní tajemník Marek Eštok.

[chooze:article;value:566378]

​Zařazení ruské ropné společnosti Lukoil na sankční seznam označil Fico na nesmyslné. Podle něj poškodí Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko, ale Ruska se prakticky nedotkne.

"Odmítám se zúčastnit diskuze, co bylo dříve, jestli slepice, nebo vejce. Faktem je, že nám chybí část ropy," řekl dále ve videu. Sankce kromě Slovenska kritizuje i Maďarsko. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v pátek v rozhovoru pro Reuters obě země obvinil, že jdou "proti linii" Evropské unie, která Kyjev ve válce s Ruskem podporuje, a doporučil jim, aby vyzvaly Kreml, aby přestal útočit na ukrajinské energetické a tranzitní kanály.

Ukrajinský energetický sektor je již několik měsíců pod neustálými útoky ruských raket a dronů a přišel o polovinu své výrobní kapacity, což vedlo k rozsáhlým výpadkům v celé zemi.

Masivní bombardování Ukrajiny. Rusové na začátku července zasáhli dětskou nemocnici i porodnici:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.