Falešná loupež i zemětřesení. České pojišťovny popsaly odhalené podvody

Pojistných podvodů v Česku neubývá. Naopak, pojišťovny jich za letošní půlrok registrují čím dál více. Počet pokusů o neoprávněné obohacení je podle českých pojišťoven až ve stovkách případů.

Jen Uniqa zaznamenala od ledna celkem 710 pokusů o pojistný podvod, tedy o 13 procent více než loni, v celkové hodnotě 68 milionů korun. Získat více peněz, než mu náleželo, se pokusil například muž, který nahlásil přepadení. Ze začátku vše vypadalo bezproblémově, klient pojišťovně předložil všechny příslušné dokumenty i protokol od policie.

Pojišťovně ale přišlo podezřelé, kolik toho měl u sebe muž v okamžiku přepadení mít. "Specialistům se nezdála skladba věcí, které měl pojištěný u sebe v okamžiku oloupení, protože byla neobvyklá a vypadala účelově. Podrobili proto prověrce i policejní protokol a dotazovali se na případ na místně příslušném policejním útvaru. Instinkt je neklamal – policejní protokol byl falzifikát vytvořený 'přepadeným'," uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

[chooze:article;value:566667]

​Pozoruhodné pokusy zaznamenala i slovenská pobočka pojišťovny. "Klient z východního Slovenska nahlásil škodu vzniklou zemětřesením na svém rodinného domku. Poškozena byla střecha i zdivo, které popraskalo na mnoha místech a okolo oken a dveří. Šetření prokázalo, že škody vznikly na objektu daleko dříve nekvalitní zednickou prací, což potvrdil i statik, který zkoumal stáří závad," dodala Svobodová.

Vysoký nárůst podvodů hlásí ČSOB Pojišťovna. Ta zaznamenala za první pololetí přibližně 800 podvodů za 150 milionů korun. To je o polovinu více, než zachytili za stejné období loni. Nejčastěji řeší v ČSOB pojistné podvody související s poškozenými auty.

Zřícený dům a škoda za šest milionů

Jeden z nejpozoruhodnějších případů, který pojišťovací detektivové řešili, se týkal zřícení rodinného domu při izolaci základů. "Vedle skutečnosti, že stavební práce byly prováděny bez jakéhokoli projektu, statických posouzení a povolení, zajistili vyšetřovatelé na místě důkazy v podobě fotografií sousedů prokazujících, že ke zřícení domu došlo už před uzavřením pojistné smlouvy," sdělil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Pojištěný, jímž byl bagrista, který škodu způsobil, si navíc měsíc před neštěstím zrušil smlouvu, údajně proto, že ukončil podnikání. Celková škoda na poškozené budově dosáhla 6 milionů korun, které budou muset majitel domu i najatý bagrista uhradit sami.

[chooze:article;value:565054]

​Podobně na tom je i Generali Česká pojišťovna, která si letos uchránila před podvodníky 268 milionů korun. Nejčastěji se podvádělo v oblasti majetkového a odpovědnostního pojištění podnikatelů, kde figurovala zhruba polovina všech pojistných událostí.

Chytře se na to pokusil jít například majitel supersportovního auta, který údajně nacouval do stromu. "Ukázalo se však, že při této nehodě došlo k poničení dílů, které již v té době byly poškozené předešlou nehodou. Za tu přitom výtečník dostal jako poškozený již zaplacené pojistné plnění z povinného ručení viníka," vysvětlil mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Neobvyklý způsob vybrání pojistky zkusil i pejskař, který si pojistil svého rotvajlera. Téměř okamžitě poté, co si pojistku sjednal, nahlásil, že jeho pes se zranil, a má tak nárok na vyplacení pojistky. "Důslednou prací – mimo jiné i kontrolou sociálních sítí – bylo prokázáno, že se psem navštívil kliniku poblíž svého bydliště a především pak že pes si zranění způsobil ještě v době před sjednáním pojištění. Což jeho majitel pojišťovně zapomněl uvést a tvrdil, že zvíře je v době sjednání pojištění zdravé," vysvětlil Marek.

Zubař z Mostu inkasoval zákroky, které neprovedl. Z pojišťoven vymámil miliony (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.