Chirurgové poprvé implantovali pacientovi umělé srdce z titanu. Pohání ho unikátní technologie

Vědcům z kalifornské společnosti BiVACOR ve spolupráci s Texaským kardiologickým institutem se podařilo implantovat první umělé srdce bez chlopně pacientovi, který čekal na transplantaci životně důležitého orgánu, informoval server IGN.com. Implantát je poháněn technologií maglev využívající magnetickou levitaci. Tato moderní technologie se využívá například při stavbě bezdotykových tratí, kde se vlak pohybuje na polštáři magnetického pole, které je vytvářeno soustavou supravodivých magnetů, zabudovaných v trati i ve vlaku.

Cirkulace krve v tomto umělém srdci je řízena rotorem, díky jehož otáčení dochází k rozvádění krve do těla. Rotor je bezkontaktně zavěšen uvnitř titanového pouzdra kompaktního implantátu, který je po zavedení do těla teoreticky schopen podporovat dospělého cvičícího muže. Pomocí inteligentního externího ovladače lze navíc měnit jeho tepovou frekvenci. Vědci doufají, že jeho bezkontaktní konstrukce, ve které prakticky nedochází k žádnému tření, odstraní riziko mechanického opotřebení, které by mohlo způsobit jeho selhání.

[chooze:article;value:539636]

Operace byla provedena v rámci studie, kterou schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a jejímž cílem je ověřit bezpečnost a účinnost tohoto umělého orgánu. V současné době není tento typ umělého srdce vyvíjen jako trvalá náhrada, ale spíše jako překlenovací implantát, který udrží při životě pacienty čekající na lidského dárce.

Titanové srdce dokázalo udržet pacienta při životě celých osm dní, načež chirurgové umělý orgán vyjmuli a nahradili jej srdcem dárce. "Je potěšující vidět tento výsledek, když srdce BiVACOR TAH (Total Artificial Heart) funguje podle očekávání," řekl Dr. Joseph Rogers, prezident a generální ředitel Texaského kardiologického institutu. "Tento úspěšný výsledek je důkazem let odhodlání a inovací investovaných do tohoto projektu. Pacientovi se i nadále během rekonvalescence daří dobře, což demonstruje potenciální dopad BiVACORu TAH na budoucnost léčby srdečního selhání."

https://x.com/nexta_tv/status/1818006076429578638

V rámci studie prováděné na lidech dostanou umělé srdce ještě další čtyři pacienti. Do budoucna společnost doufá, že její orgán bude nakonec použit k záchraně života nespočtu pacientů a že by jednoho dne mohl být dokonce použit jako dlouhodobá náhrada lidského srdce.

"Toto zařízení může sloužit jako život zachraňující most k transplantaci srdce. Budoucí studie mohou prokázat jeho potenciál jako dlouhodobé pumpy, která může účinně sloužit jako úplná náhrada srdce pacienta," uvedl Dr. Alexis Shafii, ředitel chirurgického oddělení transplantace srdce v Baylor St. Luke's Medical Center. "Předpokládáme, že BiVACOR TAH může nakonec zachránit mnoho životů a také zlepšit kvalitu života pacientů, kteří jinak nemají k dispozici žádnou alternativní léčbu."

Podle odhadů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí trpí srdečními chorobami přibližně 6,7 milionu Američanů starších 20 let. Naproti tomu je každoročně na celém světě k dispozici pouhých 6 000 srdečních orgánů od lidských dárců. Národní ústavy zdraví odhadují, že umělá srdce by mohlo okamžitě využít na 100 000 pacientů. Tyto implantáty by mohly pomoci překlenout období mezi terminální fází srdečního selhání a život zachraňujícími transplantacemi a zachránit tak nespočet životů.

Uplynulo 40 let od první úspěšné transplantace srdce v tehdejším Československu (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.