Venezuelané volili prezidenta. Vítězem se prohlásil Maduro i opozice

Za těžko uvěřitelný označili výsledek oznámený Nejvyšším volebním úřadem ve Venezuele i zahraniční politici. Mezi nimi byl například americký ministr zahraničí Antony Blinken.

"Oceňujeme odvahu a oddanost venezuelského lidu demokracii tváří v tvář represím a nepřízni osudu. Před chvílí jsme byli svědky oznámení venezuelské volební komise. Máme vážné obavy, že oznámený výsledek neodráží vůli a hlasy venezuelského lidu," shrnul Blinken.

Ústřední volební komise, která je pod kontrolou Madurovy vlády, uvedla, že dosavadní vůdce získal 51 procent hlasů, zatímco González 44 procent. Čísla podle komise vycházela z výsledků z 80 procent hlasovacích místností a odrážela nezvratný trend.

[chooze:article;value:523293]

​Výsledek oznámený komisí odmítla uznat mimo jiné opoziční vůdkyně María Corina Machadová. Podle ní González získal 70 procent hlasů. "Chceme všem Venezuelanům a celému světu sdělit, že Venezuela má nového zvoleného prezidenta, kterým je Edmundo González. Zvítězili jsme. Všichni to vědí, všichni to vědí," pronesla Machadová.

Machadová i přesto, že jí Venezuelský nejvyšší soud zakázal vykonávat veřejné funkce, zůstala v popředí kampaně. Ještě během volební noci vyzývala venezuelskou armádu, aby se postavila na správnou stranu historie.

Opozice chce po letech chudoby a hyperinflace dosáhnout především zlepšení ekonomické situace. Ve svém programu slibuje také konec korupce u veřejných činitelů a demokratizaci poměrů v zemi. Vládní úřady přičítají hospodářské problémy mimo jiné mezinárodním sankcím ze strany Spojených států a dalších západních zemí.

[chooze:article;value:441482]

​Maduro po oznámení částečných výsledků vystoupil před své podporovatele. "Jsem Nicolás Maduro Moro, znovuzvolený prezident Bolívarovské republiky Venezuela. Děkuji za obranu naší demokracie, našich zákonů a našeho lidu. Je to triumf národní nezávislosti a důstojnosti venezuelského lidu. Sankce nestačily, agrese nestačily, hrozby nestačily, ne dnes a nikdy nebudou stačit proti důstojnosti venezuelského lidu," zdůraznil.

Latinskoamerická země s bohatými zásobami ropy, která se kdysi pyšnila nejvyspělejší ekonomikou v regionu, se pod Madurovým vedením propadla do hluboké ekonomické krize a za posledních deset let z ní odešlo skoro osm milionů lidí.

Podle Madura Venezuelu v noci na neděli zasáhl masivní hackerský útok, který narušil práci volebních úřadů. Oznámení o výsledcích přišlo po několika hodinách nejasností o tom, zda vůbec hlasování ve všech okrscích skončilo. Opoziční lídři apelovali na své stoupence, aby se v jednotlivých okrscích dožadovali záznamů o sečtených hlasech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.