Lékaři varují před novými příznaky covidu-19. Počet nakažených roste

Britští experti varují před nárůstem případů covidu-19, který pozorují ve Velké Británii. Podle epidemiologa Marka Woolhouse stojí za vzestupem hned několik faktorů. "Vlny jsou poháněné kombinací nových variant a částečného slábnutí imunity vůči infekci," citoval ho deník Mirror.

I když se tak prý aktuálně šíří mutace, které ve většině případů nezpůsobují vážné zdravotní komplikace, není radno podcenit příznaky. Lékaři proto upozorňují na několik hlavních symptomů, kterými se novodobé mutace covidu-19 projevují. Lidé si je prý často spletou s běžným letním nachlazením.

[chooze:article;value:566587]

​Mezi nové příznaky, které jsou pro covid-19 typické, se zařadila bolest v krku. S covidem je spojována i vysoká horečka, únava a bolest těla. Virus může také vyvolat dušnost. Příznak, který je pro covid typický už od začátku a přetrvává doposud, je ztráta chuti nebo čichu.

"Vzhledem k tomu, že covid způsobuje řadu respiračních příznaků, lidé by si měli být vědomi toho, co odlišuje letní nachlazení od těch způsobených tímto virem. Pokud vás trápí přetrvávající kašel, dušnost nebo ztráta chuti či čichu, může být čas na vyšetření a případně i test na covid," upozorňuje odbornice Niamh McMillanová.

[chooze:article;value:565972]

​Podle dat českého ministerstva zdravotnictví roste počet pozitivních případů i v Česku. Nejvyšší nárůst v červenci zaznamenaly laboratoře v posledním týdnu. Za pondělí 22. července přibylo 112 nových pacientů, což je nejvíc za celý měsíc.

​Po klidných měsících, jako byl březen, duben a květen, tak vidíme od června mírný nárůst. Oproti začátku roku jsou ale čísla stále nízká. Nejvyšší počet pozitivních případů přibyl 2. ledna letošního roku, kdy laboratoře odhalily 1 614 nových případů.

Případů covidu v lednu přibýval. Lidé používali prošlé testy, které nemusely nakažení odhalit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.