Chytré triky, které vám ušetří mobilní data doma i v cizině

Přečíst zprávy, projet sociální sítě, sdílet nové fotky, streamovat video, pustit si hudbu a pokecat přes videohovor. To je jen pár z našich nejčastějších činností na mobilu. A jde zároveň i o ty, které nás stojí nejvíc dat. Leckdo přitom nemá neomezený tarif, takže měsíční objem se může vypařit už během pár dní.

Připravili jsme pro vás proto několik chytrých tipů, díky nimž můžete nadměrnému plýtvání daty zabránit.

Používejte Wi-Fi, ale s rozumem

Radou nad zlato je připojovat se k Wi-Fi, kdykoliv to jde. Ať už sedíte doma, v restauraci, ve vlaku nebo jste v nákupním centru, využijte možnosti přepnout z vlastních dat na veřejnou Wi-Fi síť. Pak můžete surfovat bez omezení a svá data si šetřit. To je ostatně výhodnější i v zahraničí.

V zemích, které jsou součástí Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru (Island, Lichtenštejnsko a Norsko) sice můžete své tarify využívat za stejných podmínek jako na území ČR, u neomezených dat to ale neplatí. Jednotliví operátoři stanovují maximální limit, do něhož můžete data čerpat bez příplatku. A i když jsou maximální limity vstřícné a nabízí až desítky GB zdarma, pokud jste zvyklí na mobilu například i sledovat filmy nebo si sdílet hotspot pro další zařízení, můžete i velké objemy snadno vyčerpat a za data navíc budete muset doplácet.

Možnost připojit se zdarma k Wi-Fi síti pak určitě uvítáte hlavně na svých cestách mimo EU, kde se vám data můžou opravdu hodně prodražit. Za 1 MB zaplatíte od 3,90 Kč do 7,70 Kč. Pokud chcete zůstat online i mimo dostupné Wi-Fi sítě, může pro vás být výhodnější koupit si místní předplacenou SIM kartu.

Při připojení na veřejnou Wi-Fi sít si nicméně dávejte pozor, co na veřejnosti děláte. Určitě byste se neměli přihlašovat do internetového bankovnictví a dalších zabezpečených služeb, protože nikdy nevíte, kdo se do Wi-Fi sítě může nabourat. A ani sebelepší antivirový program v mobilu vás pak nespasí.

Totéž ostatně platí i o vašich soukromých fotkách, videích atd. – případný hacker se k nim snadno dostane a může je zneužít, což určitě nechcete.

Hotspot a aplikace na pozadí vysávají data

Je fajn, když se rozhodnete podělit o svá data s přáteli nebo rodinou a zapnete jim hotspot. Jenže za chvíli můžete být bez dat. A když hotspot zapomenete vypnout a nemáte ho chráněný heslem, může se k vám připojit kdokoliv a kdykoliv. Proto na tuto drobnost myslete.

Podobně můžete ušetřit mobilní data, pokud budete zavírat nepotřebné aplikace. Leckdo jich má na pozadí otevřených desítky, aniž by o tom věděl. A stále aktivní aplikace si nenápadně ukrajují z vašeho měsíčního přídělu dat. Přitom stačí jen málo – neminimalizovat, ale vypnout. Zkontroluje také, že máte spuštění aktualizací svých aplikací nastavené jen v případě, jste-li připojeni k Wi-Fi (a to samé se týká aktualizací operačního systému telefonu).

I samotné používání appek je často datově náročné – chatovací aplikace vás například připraví klidně o 70 MB za hodinu, sociální sítě o zhruba 100 MB a videohovory o další dvojnásobek dat.

Filmy, hudbu i nahrávání si nechte na doma

Streamovací platformy umožňují stahování filmů do mobilu, můžete sledovat videa na YouTube a hodiny poslouchat hudbu. Ale napadlo vás někdy, kolik dat vám takový jeden film v HD kvalitě sežere? Klidně všechna.

Sledování Netflixu na mobilu vás bude stát až 3 GB za hodinu, videoklipy na YouTube vás mohou připravit až o 1,5 GB dat za hodinu, Spotify vám za tutéž dobu sežere 10 až 144 MB. I tady proto platí, že je lepší dát přednost domácí soukromé Wi-Fi síti nebo dobře zabezpečené veřejné Wi-Fi.

Zrádné je navíc i nahrávání fotek na sociální sítě. Takové pochlubení se novými zážitky vás může připravit o desítky megabitů.

Najděte skryté žrouty dat

Nepoužíváte žádné aplikace, nesledujete videa ani neposloucháte hudbu, a data pořád samovolně mizí? V tom případě se musíte ponořit hlouběji do svého mobilu. Stačí stáhnout si vhodnou aplikaci (například Data Usage nebo My Data Manager), která vám ukáže, které aplikace mají největší spotřebu. Podle toho pak můžete největší „otesánky“ smazat, vypnout nebo nahradit úspornějšími.

A pokud ani tyto úsporné rady nepomohou, existuje ještě jedno řešení – pořídit si neomezený mobilní tarif, který vám dovolí užívat si internet na maximum. Srovnání tarifů si můžete udělat například prostřednictvím Ušetřeno.cz a najít si ten nejvýhodnější.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.