Polární vír blázní, hlásí meteorologové. Teploty náhle vyletěly o 50 stupňů

Teploty ve stratosféře nad jižním pólem vzrostly dříve, než se čekalo. Vyletěly o 50 stupňů nahoru a meteorologové tak hlásí, že v polárním víru nad Antarktidou se začíná odehrávat událost, které se říká náhlé stratosférické oteplení.

"Začátkem letošního července se teplota více než 20 kilometrů nad východním pobřežím Antarktidy za týden náhle oteplila asi o 50 stupňů Celsia – událost nazývanou náhlé stratosférické oteplení," potvrzují meteorologové, které cituje ABC.

[chooze:article;value:564894]

"Tato náhlá změna ve stratosféře pak obvykle odfiltruje a naruší troposféru (vrstvu atmosféry, kde se vyskytuje počasí), což může mít za následek prodloužená období extrémního počasí na týdny," dodávají.

Tento jev ovlivňuje počasí na celé planetě, kam nechává unikat chladný vzduch. Meteorolog Ben Noll pro deník NZ Herald upozornil, že může vyvolat i deštivé počasí. "Účinky mohou trvat až měsíc nebo dva, takže tento jedinečný klimatický jev s námi může být až do srpna," řekl.

Náhlé stratosférické oteplení nad jižním pólem meteorology zaráží. Na rozdíl od severního pólu tam totiž nebývá tak časté. Odborníci jej zaznamenali v roce 2002, 2010 a 2019. Oproti tomu v polárních oblastech k němu v průměru dochází každé dva roky.

Vedra v Česku už jsou neúnosná. Meteorologové museli vydat výstrahu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.