Oblíbená řecká destinace v obležení turistů. Vyzvali místní, aby nevycházeli

Rozruch způsobil v úterý politik z hlavního města ostrova Santorini Fira Panagiotis Kavallaris. V příspěvku na facebooku varoval před přívalem turistů a vyzval obyvatele, aby omezili pohyb, jak uvádí web Keep Talking Greece.

"Mimořádné oznámení. Další těžký den pro naše město a ostrov s příjezdem 17 000 návštěvníků z výletních lodí!!! Žádáme vás o pozornost a omezujeme pohyb, jak jen to jde !!!" napsal.

[chooze:article;value:563803]

Po vlně kritiky, která se na něj sesypala, ho ale zanedlouho smazal. "Zvolený obecní zastupitel oficiálně žádá místní obyvatele, aby se zamykali doma, aby se turisté mohli volně pohybovat. Opravdu úžasné," kritizoval jeden z Řeků na síti X.

Kavallarisův odhad by nakonec přemrštěný a za den dorazilo jen 11 tisíc turistů. I to je ale pro ostrov s asi 15 tisíci obyvateli obrovské číslo a do budoucna tak chtějí místní politici počet cestovatelů omezovat, jak píše web ekathimerini.

[chooze:article;value:566065]

Podle starosty Santorini by v příštím roce počet lidí, kteří tam přijedou na výletních lodích, neměl překročit 8 000 za den. Změn by mělo doznat i městské plánování a infrastruktura. Více chce regulovat hotely a alternativní ubytování jako je Airbnb.

Podle webu Firstpost přílišný turismus na ostrově vede třeba i k omezování produkce vína. Může za to zabírání zemědělské půdy kvůli výstavbě i nedostatek vody.

Přistání pro odvážné. Troufli byste si na tento řecký ostrov? (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.